Buzet "kraći" za četiri milijuna kuna

Gradsko vijeće Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradsko vijeće Buzeta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prijedlog buzetskog proračuna za 2016. godinu težak 36,9 milijuna kuna našao se sinoć na vijećničkim klupama. Nakon prvog čitanja upućen je na javnu raspravu, koja će trajati do 5. prosinca. Prijedlog proračuna, rekao je gradonačelnik Siniša Žulić, u nekim se stavkama znatno razlikuje od dosadašnjih stoga što su od iduće godine jedinice lokalne samouprave proračunom obvezne obuhvatiti cjelokupno poslovanje svih proračunskih korisnika, ne samo onaj dio koji ide iz proračuna, pa je s te strane on transparentniji. Ono što je lošije za proračunske korisnike jest to što će se izmjene i dopune ubuduće donositi na Gradskom vijeću, a ne na njihovim upravnim vijećima, što će im u jednom dijelu otežati poslovanje.

Manje sredstava iz brdsko-planinskog statusa

Žulić je istaknuo je da se trend smanjenja financijskih sredstava iz gradskog proračuna prouzročen gubitkom sredstava iz brdsko- planinskog statusa nastavlja i iduće godine. Buzet je u dijelu koji se tiče društvene, socijalne, zdravstvene nadogradnje kraći 2016. godine za četiri milijuna kuna. Doduše, 1,8 milijuna kuna je po posebnoj odluci Vlade prebačeno u dio investicijskih programa, i moći će se povući po realizaciji određenih investicija.

- Trudili smo se, bez obzira na velik gubitak sredstava, da društveni, socijalni i zdravstveni standard sugrađana ostane na vrlo visokoj razini. Primjerice, Buzet i dalje ima najnižu cijenu vrtića u Istarskoj županiji, neovisno o svim tim smanjenjima proračunskih prihoda koja su zadnje tri godine iznosila 12 milijuna kuna; u tom poreznom dijelu prihoda nismo podizali gotovo nikakve namete osim što smo uveli prirez početkom ove godine koji je od tih 12 milijuna nadoknadio tek milijun kuna tog minusa kako bismo mogli zadržati standard na dosadašnjoj razini, istaknuo je  Žulić.

Uspoređujući ovogodišnji proračun s prijedlogom za iduću godinu, HNS-ov vijećnik Vlatko Mrvoš upitao je što je od planiranih projekta realizirano jer nisu uvršteni u prijedlog proračuna za 2016. godinu, poput ispitivanja potencijalnih lokacija za parkiralište stari grad Buzet, projekta uređenja tržnice i Trga Fontana. Ako nisu realizirani, upitao je zašto nisu, kada su za njih bila osigurana sredstva. Gradonačelnik Žulić uzvratio je da očekuje da se neki projekti realiziraju sredstvima EU-fondova i oni će biti rebalansom prebačeni u iduću proračunsku godinu.

Novi pravilnik za financiranje udruga

- Bez obzira na to što Buzet danas ima 2,4 posto nezaposlenih i 2.770 zaposlenih ili 65 posto što je na razini ili malo iznad europskog prosjeka, na žalost državni zakoni nam ne dozvoljavaju da porezni novac trošimo u svoje programe, već odlaze za druge stvari pa smo prisiljeni neke naše projekte i programe uz sredstva gradskog proračuna realizirati sredstvima koja pokušavamo dobiti iz drugih izvora financiranja, istaknuo je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter