Buzet konacno dobio javnog bilježnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miodrag Ivkovic, diplomirani pravnik iz Rijeke, rješenjem ministra pravosuda Dražena Bošnjakovica, 1. prosinca imenovan je za javnog bilježnika sa službenim sjedištem u Buzetu.

Ivkovic je obvezan u roku od 30 dana nakon dostave rješenja od resornog ministarstva zatražiti pregled poslovnog prostora i opreme. Datum pocetka njegovog rada odredit ce se nakon što položi prisegu i primi povelju o postavljanju.

Na pitanje kada bi javnobilježnicki ured u Buzetu mogao poceti s radom, Ivkovic je u kracem telefonskom razgovoru rekao da se nada da bi to moglo biti unutar cetiri mjeseca, a kljucno je kada ce ga pozvati na polaganje prisege.

Nakon imenovanja javni bilježnici dužni su položiti prisegu u prisustvu ministra pravosuda, predsjednika Vrhovnog suda RH Branka Hrvatina i predsjednika Hrvatske javnobilježnicke komore Ivana Malekovica te su obavezni upisati se u Komoru.

Natjecaj za imenovanje HJK je raspisao po nalogu Ministarstva pravosuda u srpnju, a u zakonskom roku prijave je podnijelo šest kandidata iz Rijeke, Zagreba, Daruvara, Rovinja i Fažane. Prednost je Komora dala rijeckom pravniku koji ima 12 godina staža u javnobilježnickoj službi te redovno sudjeluje na savjetovanjima i edukacijama radi strucnog usavršavanja.

Imenovanjem novog bilježnika, medutim, problem nije riješen u cijelosti jer Buzecani ce u najboljem slucaju još cetiri mjeseca cekati na otvaranje bilježnickog ureda pa se teško oteti dojmu da se citava procedura odvija presporo.

Dosadašnji ured javnog bilježnika u Buzetu zatvoren je krajem sijecnja. Buduci da bilježnik nije na teret proracuna, vec je na tržištu, ocekivala su se puno brža rješenja, tim više što su Buzecani bilježnicke usluge prisiljeni tražiti u susjednim gradovima, vecinom u Pazinu.

Hrvatska javnobilježnicka komora provela je natjecaj te dala prijedlog kandidata, medutim došlo je do promjena na celu ministarstva koje na temelju provedenog natjecaja posebnim rješenjem ministra imenuje javnog bilježnika.

- Cijeli predmet vec je tri mjeseca u Ministarstvu pravosuda i ceka na rješenje ministra, rekao je gradonacelnik Valter Flego u studenom na zasjedanju Gradskog vijeca s kojeg su vijecnici resornom ministru poslali požurnicu da bi ubrzali njegovo imenovanje.

Požurnica je ocito upalila. Sjednica vijeca održana je 18. studenog, a dvanaest dana kasnije stiglo je i bilježnicko imenovanje. Nece valjda trebati slati požurnicu i za polaganje bilježnicke prisege?


Podijeli: Facebook Twiter