Buzet: Komunalni doprinos svega 10 kuna

Olakšice su predviđene i za adaptaciju, odnosno dogradnju stambenih objekata za osobne potrebe (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Olakšice su predviđene i za adaptaciju, odnosno dogradnju stambenih objekata za osobne potrebe (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Uvođenjem 4. zone za razrez komunalnog doprinosa s minimalnom cijenom od deset kuna po metru kubičnom obujma građevine, što se odnosi na sve zone proizvodne namjene, u Buzetu namjeravaju potaknuti ulaganje u poduzetničke zone i stvoriti povoljnije okruženje za investiranje.

Olakšice su predviđene i za adaptaciju, odnosno dogradnju stambenih objekata za osobne potrebe, a do sada su bile samo za izgradnju. Ukoliko se doprinos plati odjednom, u roku od 15 dana, ostvaruje se umanjenje od 50 posto za prvih 450 metara kubičnih obujma stambenog objekta te pet posto na preostali iznos.

Izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu izglasane su na sinoćnjem zasjedanju buzetskog vijeća većinom glasova. Još je ranije predviđeno i 85-postotno umanjenje komunalnog doprinosa prilikom jednokratne uplate za gospodarske objekte, odnosno građevine namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji za smještaj poljoprivrednih proizvoda, stoke i alata te 5-postotno za građevine u funkciji proizvodnje u poduzetničkim zonama, a moguća je i obročna uplata.

Pet oporbenih vijećnika koalicije SDP-HNS prilikom glasanja bilo je suzdržano, s obzirom da prethodno nije prošao njihov amandman da se u postupcima legalizacije nezakonito izgrađenih objekata komunalni doprinos umanji 99 posto za gospodarske (poljoprivredne) objekte i za građevine u funkciji proizvodnje u poduzetničkim zonama te 50 posto za stambene objekte i objekte ostalih namjena. Predlagali su i dodatni popust od 15 posto za jednokratno plaćanje bez odgode.

Gradonačelnik Siniša Žulić rekao je da Buzet s 3. i 4. zonom ima najjeftiniji komunalni doprinos od svih gradova u Istri te da ne može prihvatiti da se u jeku legalizacije objekata mijenjaju koeficijenti na način predviđeni oporbenom odlukom.

- Time bi se u neravnopravan položaj stavilo one koji su već dali zahtjev za legalizaciju i koji su platiti komunalni doprinos. Mislimo također da nije pošteno prema ljudima koji su svih ovih godina pošteno radili da one koji legaliziraju objekte dodatno nagrađujemo i šaljemo sugrađanima poruku da se isplati igrati van pravila, rekao je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter