Buzet: Klizište Juričići na servisu do autoutrke

Radovi su počeli ispod ceste uz rijeku Mirnu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Radovi su počeli ispod ceste uz rijeku Mirnu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Jučer je počela sanacija klizišta Jurčići uz županijsku cestu Buzet - Svi Sveti, koja bi, nadaju se u Buzetu, trebala biti dovršena do sredine rujna, kada se na toj dionici održava jedna od najvećih i najznačajnijih hrvatskih automobilističkih manifestacija, 32. izdanje europskog prvenstva brdskih auto-utrka Buzetski dani.

Po prvim procjenama, sanacija klizišta teška je oko tri milijuna kuna. Investitor je Županijska uprava za ceste, koja je milijun kuna osigurala iz interventnih sredstava, a ostalo iz vanjskih. Radove izvode Istarske ceste iz Pule, projekt je izrađen u Građevinskom fakultetu Rijeka, a glavni projektant je stručnjak geotehnike Željko Arbanas.

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo početkom sanacije jer, rekao je, sada je jasno da održavanje brdske auto-utrke u punom profilu ceste, čak ni na tom dijelu, ne bi trebalo doći u pitanje.

Predviđena je izgradnja zida dugog 71 metar, temeljenog na pilotima. Iznad njih ide naglavna greda i na to 630 kubika gabiona četiri metra visine, iza čega ide kameni nasip. U sklopu investicije obnovit će se 100-tinjak metara ceste, koja će se asfaltirati eruptivnim kamenim materijalom. Postavit će se prometna signalizacija te zaštitna odbojna ograda.

- Rok za radove je 90 dana, što je realno, ali mi se nadamo da bismo, ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali i ne bude nekih nepredviđenih situacija s nosivošću tla, to moglo biti i ranije. Nastojat ćemo učiniti sve da klizište bude sanirano do početka utrke, izjavila je pomoćnica ravnatelja ŽUC-a Biserka Griparić.

Čvrstih garancija međutim nema jer, s obzirom da je riječ o klizištu, tijekom radova može kliznuti još jedna ploha, što bi produžilo zahvat i poskupilo investiciju.

Do klizanja terena između naselja Most i Juričići došlo je lani krajem studenog kad su obilne kiše podlokale cestu te je nasip u dužini od 50-ak metara kliznuo prema rijeci Mirni. Postavljena je signalizacija, a promet se proteklih osam mjeseci odvijao jednom trakom, naizmjenično.

Dionica ceste Buzet - Svi Sveti podložna je odronima i klizištima, na tom je ih je potezu prethodnih godina sanirano četiri, a dodatna tri na dionici od Svih Svetih do Cerovlja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter