Buzet kakav je bio prije 100 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Buzet po starinski" jedan je od devet doživljaja novog županijskog projekta kulturnog turizma "Istra Inspirit", a bazira se na tradicijskom puckom sajmu "Subotina po starinski".

Trosatni program premijerno su iskusili turisticki vodici, hotelijeri i turoperatori. Svi su dobili priliku proživjeti djelic burne prošlosti Buzeta, nezvanicne prijestolnice centralne Istre.

Cijela starogradska jezgra pretvorila se u povijesnu pozornicu u kojoj su i posjetitelji postali glumci. Uvuceni u pucku predstavu, okušali su se u pranju robe po starinski.

Pekli su i mijesili kruh, zaigrali na pljocke, obišli župnu crkvu, prisustvovali vatrogasnoj intervenciji, posjetili notara u drevnoj palaci Bigatto sjedištu Zavicajnog muzeja, prisustvovali sklapanju predbracnog ugovora izmedu lokalne nevjeste i talijanskog ženika, dobili "kunfirmu", isprobali stilizirane gradanske haljine, zaplesali uz harmoniku, bajs i vijulin i kušali lokalne specijalitete, vina i rakije, maslinova ulja, jotu i maneštru od uhanog trkina.

"Buzet po starinski" u organizaciji buzetske Turisticke zajednice, jedan od devet "Istra Inspirit" kulturno-povijesnih i gastro-doživljaja, koji ce se od lipnja do rujna ove godine održati 27 puta na devet autenticnih lokacija diljem Poluotoka. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter