Buzet: Je li prioritet boćalište ili dogradnja vrtića

Vrtić Grdelin pretijesan za sve male Buzećane (Arhiva/G. Č. Š.)
Vrtić Grdelin pretijesan za sve male Buzećane (Arhiva/G. Č. Š.)

Postoji li dozvola za gradnju sportske zone Sv. Martin, upitao je na aktualnom satu buzetskog vijeća Vlatko Mrvoš (lista SDP - HNS).

- Trenutno su tamo četiri staze boćališta, predviđa se projektiranje rukometnog igrališta, a prema prostornom planu, na toj lokaciji nema građevinske zone, tek je manji dio sportskih terena u njenom obuhvatu.

U taj će se projekt usmjeriti oko 1,5 milijuna kuna i važno je znati gdje taj novac ide i je li sve rađeno prema propisima. S druge strane, tridesetak djece nije moglo dobiti mjesto u vrtiću. Što je prioritet Gradu - gradnja boćališta i igrališta kojih ima puno ili dogradnja vrtića?, upitao je HNS-ov vijećnik.

- Za zahvat u Sv. Martinu imamo lokacijsku dozvolu koja potvrđuje da je sukladan prostornoplanskoj dokumentaciji, odgovorila je resorna gradska pročelnica Anica Milković Grbac.

Armandu Sirotić (lista IDS-Zeleni-HSU) zanimalo je je li nešto poduzeto vezano uz djecu koja se nisu uspjela upisati u vrtić. Rekla je također da je dio stanovnika Male Hube i Štrpeda zabrinut zbog objekta za preradu organskog otpada u gnojivo, odnosno u humus, koji se navodno gradi u zoni Mala Huba. Stanovnici su zabrinuti da će narušiti kvalitetu života i širiti neugodan miris.

Projekt rekonstrukcije i nadogradnje vrtića Grad Buzet je, odgovorio je gradonačelnik Siniša Žulić, prijavio na natječaj resornog ministarstva na listu projekta koji će se financirati iz strukturnih fondova EU-a, no još nema konkretnih informacija.

Oko 200 primjedbi na prostorni plan

Pročelnica Milković Grbac rekla da je proveden postupak ugovaranja i potpisan ugovor s izrađivačem izmjena i dopuna prostornog plana. Dostavljeno mu je oko 200 primjedbi i zahtjeva za korekcijama građevinskog područja te je u tijeku izrada nacrta prijedloga.

Elena Jerman (lista SDP-HNS) upozorila je na pritužbe pacijentica zbog velikih lista čekanja na pregled u ginekološkoj ordinaciji Doma zdravlja Buzet. Navela je primjer pacijentice koja se naručila prije desetak dana, a dobila termin tek u siječnju iduće godine.

Jerman je također zanimalo je li počela adaptacija školskog odmarališta u Vrsaru s obzirom na to da je Županija dala suglasnost na ugovor o građenju koji je sklopljen između škole i Grada. Nedopustivo je, rekla je, imati takvu poziciju i ne koristiti je. Pročelnica Milković Grbac odgovorila je da je podnesen zahtjev za lokacijsku dozvolu, no zbog izmjene propisa koji se odnose na zaštitu od požara potrebne su značajne intervencije u projekt koje sada treba usuglasiti s konzervatorima.

Ukapljeni plin u Sv. Ivanu i Maloj Hubi

Branko Rončević (lista SDP-HNS) upitao je dokle se stiglo s opremanjem gospodarske zone Mala Huba 2 potrebnom infrastrukturom. "Zašto se uporno tvrdi da je zona spremna za ulaganja kada prema nekim informacijama samo za vodu i struju treba osigurati oko 3,5 milijuna kuna, a u proračunu je vidljivo da se za ovu godinu osiguralo 500.000 kuna za opremanje zone infrastrukturom. Ako idemo takvim tempom naprijed, kada će zona biti spremna za investitore?", upitao je Rončević. Zanimalo ga je također nalazi li se Buzet na plinskoj karti Istre.

Buzet je u nekom plinofikacijskom krugu predviđen prostornim planom županije, rekla je Milković Grbac, ali je kao tržište malen i relativno nezanimljiv. U prvoj fazi predviđene su dvije lokacije za smještaj stanice ukapljenog plina, u poduzetničkoj zoni Sv. Ivan i u Maloj Hubi, a u drugoj fazi i izgradnja magistralnog cjevovoda.

Vedran Majcan (lista SDP-HNS) istaknuo je da je kroz planirana sredstva za građevinske investicije u proračunu vidljiva namjera Grada da ove godine izradi desetak idejnih projekta. Isteklo je pola proračunske godine i klub oporbenih vijećnika zanima je li do sada koji i dovršen. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter