Buzet je jedini hrvatski grad tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzet je već godinama prepoznatljiv kao jedini hrvatski grad tartufa, a u daljnjem brendiranju zasigurno će mu pomoći najnoviji EU projekt "Buzet - grad tartufa" koji je odobren u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. Podmjere 8.6. "Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda". Ukupna vrijednost projekta koji će se realizirati u razdoblju od 2017. do 2018. godine iznosi 122.000 kuna. Buzetu će iz EPFRR fonda pripasti 50 posto bespovratnih sredstava odnosno 61.000 kuna dok će se preostalih 50 posto sufinancirati iz gradskog proračuna.

Promovirati brend

Prijavitelj projekta je Grad Buzet koji ga ujedno provodi samostalno bez suradnje sa partnerima. Cilj projekta "Buzet - grad tartufa", kaže dogradonačelnica Ana Pernić, je marketinški unaprijediti, ojačati te promovirati ovaj brend novim i kreativnim sadržajima te samim time privući još veći broj posjetitelja na buzetsko područje. Izraditi će se višejezične promotivne brošure o tartufima, Buzetu kao gradu tartufa te svim manifestacijama koje se tijekom godine zbivaju, a vezane su uz tartufarstvo. Izraditi će se i tiskati plakati, letci i ostala vrsta promidžbenih materijala. Također, nabaviti će se i razglas kako bi se manifestacije vezane uz tartufarstvo što bolje i kvalitetnije prezentirale posjetiteljima.

Park tartufa

Festival istarskih tartufa koji se od 2002. godine kontinuirano održava u Buzetu, s godinama je prerastao u jednu od poznatijih istarskih manifestacija koja jača prepoznatljivost Buzeta kao grada tartufa kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Uz promociju i valorizaciju tartufa, doprinosi i promociji tipičnih istarskih proizvoda malih proizvođača.

- Sredstva dobivena natječajem iz Programa ruralnog razvoja izuzetno su nam značajna za dodatno ulaganje u promotivne aktivnosti i daljnji razvoj brenda grada tartufa. Uz ovaj natječaj, u suradnji sa hrvatskim i talijanskim partnerima prijavili smo na natječaj Interreg Italija - Hrvatska i projekt Truffle route u kojemu će se, između ostalih aktivnosti, u Vrhu nedaleko Buzeta urediti i tematski edukativni Park tartufa kao nova turistička atrakcija Buzeštine. Sprema se i dokumentacija za uspostavljanje Centra za razvoj gljivarstva i tartufarstva, također u Vrhu, a u pripremi su i nove manifestacije vezane uz promociju tartufa, najavila je Pernić.

Od 1999. godine grad tartufa

Buzet je gradom tartufa svečano proglašen na sjednici Gradskog vijeća 10. rujna 1999. godine. Zatim je 11. rujna iste godine, po prvi puta pripremljena čuvena mega fritada u divovskoj tavi od 1.999 jaja i desetak kilograma tartufa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter