Buzet: Izgradit će se 120 novih grobnih mjesta

Groblje je zadnji puta dograđeno 1999. godine  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Groblje je zadnji puta dograđeno 1999. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gradski komunalac "Park" priprema novu investiciju proširenja gradskog groblja u Buzetu čijom bi se realizacijom izgradilo oko 120 novih grobnih mjesta. Prema prvim okvirnim procjenama vrijednost investicije iznosila bi oko 2,5 milijuna kuna. Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka kojom Grad Buzet pristupa osnivanju prava građenja na nekretninama u svojem vlasništvu u korist gradskog komunalca.

 

Postojeće gradsko groblje, kaže direktorica "Parka" Ervina Kisiček, smješteno je na strmoj padini, jugozapadno u odnosu na starogradsku jezgru, neposredno uz prometnicu koja vodi prema starom dijelu Buzeta. Groblje se sastoji od pet grobnih polja koja su se tijekom godina nadograđivala i fazno izvodila, a zadnja dva polja formirana su kaskadno na različitim nivoima sukladno prirodnoj konfiguraciji terena.

- Izgradnja posljednje faze, tzv. polja "E" završena je 1999. godine kada je izgrađeno 120 grobnih mjesta, i tada je, također nositelj investicije bio "Park". Na tom polju trenutno je slobodnih oko 25 grobnih mjesta, što je prema prosječnim podacima o broju ukopa pokojnika posljednjih godina, dostatno za otprilike dvije godine korištenja. Međutim, novo proširenje više je nego nužno s obzirom da se novoizgrađeno groblje na nasipanom terenu, zbog slijeganja zemlje, prema dosadašnjem iskustvu, ne bi smjelo koristiti godinu do dvije, pojasnila je Kisiček.

Idejnim rješenjem proširenja groblja Buzet obuhvatilo bi se oko 1.122 četvornih metara površine, jugoistočno od postojećeg groblja, čijom bi se realizacijom izgradilo oko 120 novih grobnih mjesta. Projektant idejnog rješenja gradnje i proširenja gradskog groblja Buzet je Urbis d.o.o. Pula.

- Ovim projektom bi se riješio i problem kretanja pogrebne povorke unutar površina groblja. Naime, danas pogrebna povorka iz kapelice kreće po javnoj prometnici do donjeg ulaza u groblje, te je sav promet za starogradsku jezgru duže vrijeme zatvoren. Rekonstrukcijom groblja, predviđen je direktan pristup svim grobnim poljima bez korištenja javne prometnice, naglašava Kisiček.

Za proširenje groblja potrebno je svladati visinsku razliku od oko pet metara nasipavanjem i izgradnjom novih potpornih zidova kojima se ograđuje novi dio groblja i omogućava daljnje fazno proširenje.

Idejnim rješenjem predviđena je i izgradnja tzv. kolumbarija, odnosno zida sa udubljenjima i pregradama za polaganje urni, za što je planirano tridesetak mjesta. Do sada je bilo slučajeva kremiranja na Mirogoju s time da se ukop urni prema želji obitelji na buzetskom groblju vršio u klasičnom grobnom mjestu. Kolumbarij će biti 175 centimetara visine, te će se vizualno uklopiti u projekt. Osim predviđene osnovne infrastrukture; izgradnje rampi, grobnih staza, stepenica , zidova, predviđeno je i hortikulturno uređenje groblja, te opremanje urbanom opremom.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter