Buzet: Istarski vodovod lider je u regiji

Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Istarski vodovod sa sjedištem u Buzetu, koji pripada grupi od pet najvećih vodovoda u Hrvatskoj, proslavio je 80. godišnjicu djelovanja.

- Ukupno instalirani kapacitet je 2.550 litara vode u sekundi. Distributivni sustav pokriva dvije trećine istarskog poluotoka, odnosno područje 29 jedinica lokalne samouprave s više od 63.000 potrošnih mjesta, a osigurava vodu za piće za 99,3 posto stanovništva, ili više od sto tisuća stanovnika. Osim vlastitog područja, vodovod je obvezan osigurati vodu i svojim susjedima, Vodovodu Pula i Vodovodu Kopar, istaknula je direktorica Laura Šuperina.

Govoreći o postignutim rezultatima, Šuperina je rekla da je učinjeno mnogo. "Određeni parametri, poput postotka vodificiranosti od čak 99,3 posto i gubitka u distribucijskom sustavu od 17 posto, pokazuju da je sustav organiziran i da funkcionira iznad hrvatskih, ali i europskih prosjeka.

Šuperina je spomenula i upravo završeni projekt izgradnje uređaja za tretman mulja i vode na izvoru Sv. Ivan te najavila da je u tijeku priprema za realizaciju prve mini hidroelektrane na području PJ Buja. U sustav se planira uključiti čak 16-ak mini elektrana različite snage, ne bi li se smanjili troškovi električne energije.

Da je Istarski vodovod respektabilan vodoopskrbni sustav u hrvatskim okvirima, potvrdio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević.

"Svih 80 godina postojanja dokaz su kvalitetnog vođenja tvrtke te ispravne vizije i strategije", rekao je Holjević. Naglasio je da je u protekloj godini u vodoopskrbu uloženo 22,3 milijuna, a u ovoj se planira 17,5 milijuna kuna.

"Istarski vodovod u vrhu je vodoopskrbne djelatnosti na hrvatskom nivou, a od njega se očekuje da bude i među predvodnicima u reformi koja slijedi", istaknuo je pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.

Rekao je da u Upravi vodnog gospodarstva pripremaju reformu zbog velike fragmentiranosti vodnih komunalnih tvrtki u Hrvatskoj, kojih ima više od 160.

- Želimo reformom napraviti velike regionalne tvrtke koje će same voditi projekte i kandidirati ih na EU-fondove. Istarski vodovod već sada ima određene oblike onog što želimo napraviti, rekao je Kurečić.

U sklopu svečanosti predstavljena je monografija "Na izvorima Istarskog vodovoda", čiji je izdavač Istarska kulturna agencija Pula, a suizdavač Istarski vodovod. U kraćem programu nastupili su mališani Dječjeg vrtića Grdelin te mlada buzetska pjevačica Ivana Majcan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter