Buzet: IDS i Zeleni zajednički za očuvanje okoliša

Potpisan sporazum o suradnji  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Potpisan sporazum o suradnji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetska Podružnica IDS-a koju zastupa predsjednik Stjepan Mraković i Zeleni savez - Zeleni predvođen predsjednikom Josipom Antonom Rupnikom, zaključili su sporazum o podršci i suradnji na predstojećim lokalnim izborima.

Na konferenciji za novinare potpisali su ga predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Buzeštine Damir Sirotić i predsjednica županijske organizacije Zelenog saveza Gordana Ferenčić.

Sporazumom je utvrđeno da će na izborima za Gradsko vijeće Buzeta nastupiti sa zajedničkom listom IDS - Zeleni te će podržati zajedničke kandidate za gradonačelnika i njegovog zamjenika.

Na novinarsko pitanje koliko će mjesta pripasti Zelenom savezu, Sirotić je uzvratio da je dogovoreno da im pripadne jedno mjesto između prvih devet kandidata na listi, a već je definirano da to bude Buzećanka Armanda Sirotić.

- Smatramo da nam se programi koje zastupamo poklapaju i da su nam ciljevi isti, a to je očuvanje okoliša, održivi razvoj te zaštita zdravlja građana, rekao je Sirotić. Ferenčić je pak istaknula da su sporazum sa IDS-om potpisali i na županijskoj razini te su smatrali da je prirodan slijed potpisati ga i na lokalnoj.

- Posebice smo zainteresirani za suradnju na buzetskom području jer je županijska Skupština još 1997. godine donijela odluku da se centralna Istra orijentira na eko - agro turizam, eko - poljoprivredu i ekološki zdravu hranu, a treba voditi računa i o zaštiti okoliša i voda.

Posebnu pažnju treba posvetiti i željezničkom prometu jer bez njega nema niti jeftinijeg prijevoza, a nije zanemariv niti ekološki aspekt jer po statističkim podacima u Hrvatskoj zbog cestovnog prometa od bronhitisa oboli oko 200.000 djece godišnje, istaknula je Ferenčić.

IDS-ov kandidat za gradonačelnika Buzeta Siniša Žulić naglasio je značaj sporazuma jer je njime buzetska Podružnica IDS-a pokazala kontinuitet želje za suradnjom i s ostalim strankama koje imaju sličan program i viziju razvoja, ali i stoga što se Grad Buzet svojim aktivnostima i nedavno donesenom strategijom razvoja zdravstvenog i rekreativnog turizma jasno odredio u kojem smjeru želi ići.

- Upravo je ekološkoj proizvodnji kroz ovogodišnji proračun posvećena značajna pažnja i siguran sam da će kroz godinu dana na buzetskom području biti puno više ekoloških proizvođača hrane, zaključio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter