Buzet ide u "vitality" smjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi hrvatski grad s predznakom "vitality", nakon Lošinja, bit će Buzet. U tijeku je, naime, izrada studije potencijala zdravstvenog turizma, marketinške strategije i akcijskog plana razvoja zdravstvenog (lifestyle, vitality i wellness) turizma u sklopu EU-projekta "Adriatic Health and Vitality Network", a jedan od ciljeva projekta je i osnivanje vitality grupe.

Na ovotjednom predstavljanju Danijela Jelinčić iz Instituta za međunarodne odnose istaknula je da je unutar projekta razvoja zdravstvenog turizma vitality grupa zapravo vrsta mreže kojom bi povezali ključne sudionike za razvoj zdravstvenog turizma od turističkih djelatnika do liječnika, ustanova, udruga, tvrtka, malih poduzetnika koji proizvode zdravu hranu, zainteresiranih građana i slično. Jelinčić je kazala da bi vitality grupa, kada se završi strateško planiranje i marketinški plan razvoja Buzeta, trebala samostalno zaživjeti u vidu svojevrsne tvrtke.

Promicati povezivanje

Jelinčić je rekla da u Hrvatskoj nema velikog razvoja zdravstvenog turizma.

- Upravo su Istra i Kvarner najveći ponuđači takvog turizma, no u svjetskim okvirima to je još vrlo skromno. Čini nam se da Buzet zaista ima komparativne prednosti za razvoj zdravstvenog turizma i da bi kroz vitality grupu mogao razviti novi proizvod. Ovakve grupe nisu uobičajene i ovo bi bio novi model koji bi razvijali, nadam se uspješno, izjavila je Jelinčić.

Osnivanjem vitality grupe želi se potaknuti i promicati povezivanje kroz osnivanje lokalne mreže zdravstvenog turizma te promicati projektne ideje i projekte koji uključuju sadržaje za unaprjeđenje zdravlja. Definirat će se koji će ključni resursi omogućiti da se dosadašnja turistička ponuda grada tartufa dodatno obogati te promovira u širem okruženju.

Detaljna studija

Uz vodećeg partnera Ekonomski fakultet u Sarajevu, u EU-projekt "Adriatic Health and Vitality Network" uključeni su još i Ekonomska regionalna razvojna agencija SERDA (BiH), hotel Tartini iz Pirana (Slovenija), udruga Zdrav poduzetnik iz Kopra (Slovenija), udruga Green home iz Podgorice (Crna Gora), dok je Buzet jedini partner s hrvatske strane.

Ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta je 1.101.476 eura, a izvor financiranja je pretpristupni program IPA Adriatic CBC 2007.-2013. Na Buzet otpada 191.486 eura, dok je ugovorena vrijednost predviđene dokumentacije 425.000 kuna. Studiju, marketinšku strategiju i akcijski plan izrađuju u Institutu za međunarodne odnose, a među glavnim ciljevima je identificirati i usmjeriti potencijale zdravstvenog turizma na buzetskom području prema principima održivog razvoja i održivog turizma EU-a.

To neće biti isključivo studija razvoja zdravstvenog turizma, već opsežna i detaljna studija i strategija cjelokupnog razvoja svih sektora. Kroz postojeće segmente turizma kao što su gastronomija, outdoor i kultura, uklopit će i četvrtu komponentu koja može zaokružiti sve postojeće turističke sadržaje. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter