Buzet i Roc u višem turistickom razredu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usporedo s novim zakonom o turistickim zajednicama, boravišnoj pristojbi i clanarini pripremljen je i pravilnik o proglašenju turistickih opcina i gradova te razvrstavanju naselja u turisticke razrede. Na sjeveru Istre dosad su, prema statistici i kriterijima poput stanja turisticke infrastrukture, uredenosti mjesta, turisticke ponude i slicno, bili u najnižim razredima, Buzet i Roc u C, a okolica u D razredu, pa se placala i najniža boravišna pristojba.

Od ove godine Buzet je svrstan u A razred, Roc u B, a Hum, koji je bio u D razredu, u C. Zahvaljujuci tome, kaže direktorica TZ-a Nada Prodan Mrakovic, povecat ce se prihodi od boravišne pristojbe i turisticke clanarine, otprilike za 35 posto, jer viši razredi nose vece obveze. Turisti koji budu u sezoni boravili u Buzetu, u hotelu ili privatnom smještaju, platit ce sedam kuna po nocenju umjesto pet. To se odnosi i na turisticku clanarinu jer su koeficijenti koji se placaju na osnovi ukupnog prihoda nešto veci.

Buzeština i Cicarija raspolažu s tristotinjak kreveta. Iz godine u godinu sve ih je više. "Imamo 40-ak iznajmljivaca, ukljucujuci hotel u Buzetu i robinzonski kamp na Raspadalici. Vecinom su to privatni, mali iznajmljivaci od dva, cetiri pa do devet ili šesnaest kreveta", kaže Prodan Mrakovic. Osim povecanja smještajnih kapaciteta, u Buzetu bilježe znacajan porast dolazaka gostiju. U jedanaest mjeseci pretprošle godine bilo ih je 4.311, a prošle 4.700, što je devet posto više.

Prodan Mrakovic kaže da bi se ove godine trebali povecati smještajni kapaciteti. Trebao bi se otvoriti butik hotel u starogradskoj jezgri, što ce Buzetu donijeti novih 30-ak kreveta, a ocekuje se daljnje povecanje broja dolazaka i nocenja turista.

Strane goste sve više privlaci gastronomija. U uredu TZ-a puno je upita o tartufima, vinskim cestama i cestama maslinovog ulja. Posjetima pridonose znacajne manifestacije, razna državna, europska i svjetska natjecanja u paraglidingu i zmajarenju, ali i druge manifestacije, susret sviraca trieština u Rocu, Subotina, Subotina po starinski, autoutrka i Vikend tartufa. Sve je više upita za biciklisticki turizam.

Turisticki dobra godina na sjeveru Istre ocekuje se i stoga jer su Grad i TZ, kao jedan od partnera Istarske županije u projektu "REVITAS - Revitalizacija istarskog zaleda i njegovog turizma", koji se financira iz EU-ovih fondova, dobili oko 110.000 eura za uredenje info-centra u starom gradu. Po uzoru na rocki info-centar s kopijom Gutenbergove preše, prošle godine ovjencan Zelenim cvijetom, i buzetski ce upotpuniti turisticku ponudu starogradske jezgre.


Podijeli: Facebook Twiter