Buzet i okolica na starim razglednicama

Stara razglednica s motivom Buzeta
Stara razglednica s motivom Buzeta

"Buzet na starim razglednicama", naziv je izložbe starih razglednica Buzeta i okolice, iz fundusa Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre - Museo storico e navale dell'Istria te Zbirke razglednica Zavičajnog muzeja Buzet, kojom će se 7. rujna s početkom u 19 sati, u sklopu tradicijske Subotine i gradskog praznika, premijerno predstaviti iznimna muzejska građa.

- Tema je to kojom se upotpunjuje Subotina po starinski, radicijski pučki sajam s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a upravo prije stotinjak godina i počinje priča o starim razglednicama, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić.

Šetnja starim gradom

Izložba, realizirana uz potporu Istarske županije, zamišljena je kao šetnja starim gradom Buzetom, na ukupno 118 starih razglednica prikazani su prepoznatljivi buzetski motivi: panorama, Fontana, Narodni dom, škola, Vela vrata, Lopar, ulice, crkva, Vela šterna, bastion, Mala vrata, vodovod i željeznički kolodvor. Iznimno su zanimljivi prizori rijetkih starih razglednica Sv. Martina, Roča, Huma, Sovinjaka, Lanišća, Sluma, Bresta, Dana, Vodica, Livada i Istarskih toplica kao i vrijedne fotorazglednice koje svjedoče o građanskom životu u Buzetu i okolici od 1900. do 1950. godine.

- U suradnji sa buzetskim Zavičajnim muzejom željeli smo napraviti izložbu kojom bismo prvi puta prezentirali javnosti bogate funduse naših zbirki starih razglednica s motivima Buzeta i okolnih naselja. To su iznimno rijetki primjerci razglednica malih mjesta. Početkom 20. stoljeća gotovo svako istarsko mjesto zabilježeno je na nekoj staroj razglednici, a iznimno su zanimljivi upravo primjerci malih istarskih sela, istaknula je Gordana Milaković, kustosica Zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Na izložbi će se predstaviti iznimno zanimljiva muzejska građa nastala u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897. – 1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska te razglednice i fotorazglednice nastale u vrijeme talijanske vlasti u Istri i u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata do 1950. godine. To je građa koju su do sada vidjeli samo kustosi koji su ju prikupljali, a u Buzetu će se moći pogledati do kraja ožujka iduće godine, a potom će se postaviti u Puli.

Brojni izdavači

Zanimljivo je, naglasila je Gordana Milaković, da su razglednice s motivima Buzeta i Buzeštine uz brojne domaće izdavače; Foto Ideal iz Pule, Ivana Čeha iz Roča, kao i one koji su djelovali u Buzetu; uz Narodni dom to su bili Giorgio Rottini, Massimo Cerovaz, Pietro Prodan, E. Prodan te M. Fabiani, koja se javlja i kao Maria Fabion, Maria Fabioni ili P. R. M. Fabiani, izdavali i renomirani europski izdavači i nakladnici, kao što su Alois Beer iz Klagenfurta, Weiss & Dreykurs iz Beča, Carl Otto Hayd iz Münchena te Vittorio Stein, Giuseppe Stokel & Debarba, Ines Stein Cadel i Adriano Cadel iz Trsta. Najčešće su korištene tiskarske tehnike svjetlotiska i bakrotiska.

Organizatori izložbe i izdavači kataloga su Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell'Istria, Pula, POU "August Vivoda" Zavičajni muzej Buzet, autori izložbe su Gordana Milaković i Saša Nikolić, stručne suradnice Lana Skuljan Bilić i Katarina Pocedić, a dizajn postava izložbe, pozivnica, plakata i presavitka potpisuje Sanja Pecirep. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter