Buzet i Labin prijatelji djece

Buzetski gradonačelnik Valter Flego i šestašica Anamarija Guzijan u Zagrebu na preuzimanju priznanja
Buzetski gradonačelnik Valter Flego i šestašica Anamarija Guzijan u Zagrebu na preuzimanju priznanja

Buzet i Labin su, uz Pulu, jedini istarski gradovi koji se mogu pohvaliti statusom grada - prijatelja djece. Ovu im je prestižnu titulu dodijelio Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece" na godišnjem savjetovanju, a uručena je na prigodnoj svečanosti održanoj u utorak u Zagrebu.

Od ukupno šestotinjak hrvatskih gradova i općina u akciju je trenutno uključeno njih 90, s time da zasad svega njih 40 nosi ovaj počasni naziv. Za dobivanje takvog statusa potrebno je zadovoljiti određene kriterije i proći dugotrajnu proceduru.

Mini-maketu s počasnim nazivom i odluku preuzeli su u Zagrebu buzetski gradonačelnik Valter Flego i učenica 6. razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Anamarija Guzijan.

- Buzetski put je uvjerljivo najkraći od svih drugih s obzirom da smo u svega nešto više od godinu dana uspjeli dobiti status. Priznanje je to svim aktivnostima koje već dugi niz godina provodimo na buzetskom području, a ujedno i svim udrugama za njihov angažman na unapređenju kvalitete života djece. Priznanje je to i politici koja je okrenuta prema najmlađima, a ujedno je i korak na putu do trajnog cilja - unapređenja života djeteta u zajednici, izjavio je Flego.

Pohvala ide i svim članovima Koordinacijskog odbora (u čijem sastavu su predstavnici Grada Buzeta, Gradskog vijeća, Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", Srednje škole Buzet te predstavnici vijeća učenika ovih škola, Dječjeg vrtića "Grdelin", POU "Augustin Vivoda, Udruge Mali veliki mikrofon, Policijske postaje, IDZ – Ispostave Buzet, CZSS – Ispostave Buzet, GDCK Buzet i Zajednice sportskih udruga), koji su svojim angažmanom i sudjelovanjem u aktivnostima doprinijeli da se ovako brzo uspije realizirati postavljeni cilj.

Grad Labin je pak prvi korak učinio još 2000. godine kada je među prvima u Hrvatskoj osnovao Gradsko vijeće mladih u svrhu učenja djece zdravoj komunikaciji i toleranciji.

- Članovi prosudbene komisije izjavili su da su se u Labinu susreli sa stvarima na koje drugdje nisu naišli. Ovim uspjehom posao nije završen jer dobiveni status obvezuje, potrebno je postignute standarde zadržati i povećati, kazala je Eni Babić, stručna suradnica iz labinskog gradskog Odjela za društvene djelatnosti. (G. ČALIĆ ŠVERKO, R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter