Buzet i Labin - gradovi prijatelji djece

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Natpisnoj ploči grada tartufa, uskoro će se pridružiti i ona grada prijatelja djece koja će biti postavljena na tri lokacije na ulazu u Buzet. Nakon Pule, Buzet i Labin jedini su istarski gradovi koji se mogu pohvaliti statusom grada prijatelja djece.

Tri velike ploče naručene su i trebale bi stići do kraja ovog mjeseca. Mini makete već su izrađene, a dobile su ih institucije članice buzetskog Koordinacijskog odbora, u čijem su sastavu predstavnici Grada Buzeta, Gradskog vijeća, Osnovne škole Vazmoslava Gržalje, Srednje škole Buzet te učenici predstavnici vijeća učenika ovih škola, Dječjeg vrtića Grdelin, POU "Augustin Vivoda", udruge Mali veliki mikrofon, Policijske postaje, Istarskih domova zdravlja - Ispostave Buzet, Centra za socijalnu skrb - Ispostave Buzet, Gradskog društva Crvenog križa Buzet, Društva Naša djeca i Zajednice sportskih udruga. Svi su oni svojim angažmanom doprinijeli da se u kratkom vremenu uspije realizirati postavljeni cilj.

Iako je, kako je to zadovoljno komentirao gradonačelnik Valter Flego, buzetski put bio uvjerljivo najkraći od svih drugih s obzirom na to da je u nešto više od godinu dana uspio dobiti status, trebalo je puno truda da bi se ispunilo sve kriterije i prošlo zahtjevnu proceduru. Ubrzani proces Buzet može zahvaliti tomu što već dugi niz godina, zahvaljujući i brojnim udrugama, ustanovama i institucijama, provodi aktivnosti koje doprinose unapređenju kvalitete života najmlađih jer cilj je da buzetska djeca rastu i razvijaju se u što pozitivnijem okruženju i ozračju.

Odlukom Gradskoga vijeća Buzet se službeno uključio u akciju u srpnju pretprošle godine. Da bi dobio ovaj prestižni status bilo je potrebno ispuniti 80 posto kriterija u deset programskih područja akcije, a anketirani su i učenici osnovne škole te dio građana. Uvid u ostvarene programske zahtjeve i propozicije programa akcije izvršila je prosudbena komisija. Nakon dvije ili četiri godine od proglašenja vrši se reevaluacija te prosudbena komisija može suspendirati ili ovjeriti dobiveni počasni naziv.

Uključivanjem u akciju "Grad/općina prijatelj djece", omogućuje se mladim sugrađanima da izražavaju svoje mišljenje, sudjeluju u društvenom životu zajednice, budu zaštićeni od izrabljivanja, budu sigurni na ulicama svog grada, imaju zelene površine na kojima se mogu igrati, žive u nezagađenom okolišu, sudjeluju u kulturnim i društvenim događajima. Od ukupno šestotinjak hrvatskih gradova i općina u akciju pokrenutu 1999. godine trenutno je uključeno njih 90, s time da ih za sada svega 40 i nosi ovaj počasni naziv.

- Status Labin - grad prijatelj djece objektivno je priznanje da doista, kao lokalna samouprava, mnogo činimo za najmlađe. Često to ističemo, ali drukčije je kada, eto, stigne potvrda nekoga "sa strane", koji zna koliko se i što radi drugdje. Ponosni smo!, kazala je o izborenoj tituli labinska dogradonačelnica Eni Modrušan, ujedno voditeljica lokalnog koordinacijskog odbora akcije koju provode Savez društva Naša djeca i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

Za laskavo priznanje trebalo je zadovoljiti stroge kriterije u segmentima poput zdravstva, socijale, slobodnog vremena mladih, sigurnosti djece, rada s roditeljima i slično.

- Kolikogod Grad stalno osmišljava, organizira ili podupire razne projekte, ugodno nas je iznenadilo kada smo sve te aktivnosti sumirali za potrebe natječaja. To je prava lepeza sadržaja za našu djecu, koji se provode s Domom zdravlja, Labinom - zdravim gradom, školama, vrtićima i drugim ustanovama, odnosno udrugama, dodaje Modrušan.

Ističe da je u telefonskoj anketi nezavisne agencije o zadovoljstvu programima za najmlađe, koja je također prethodila dodjeljivanju statusa, od 217 ispitanih građana starijih od 18 godina, njih više od 60 posto potvrdno odgovorilo na pitanje bi li baš Labin odabrali kao grad za odrastanje njihove djece.

- Posebno nas je razveselilo što su i sami osnovci u anketi agencije većim dijelom negoli je to uobičajeno prepoznali aktivnosti Grada namijenjene njima; primjerice sadržaje za slobodno vrijeme, sportske, kulturne i druge programe, uređenje igrališta..., naglašava Modrušan. (G. ČALIĆ ŠVERKO, I. RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter