Buzet i Kopar povezuje 30 godina dobre suradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić upriličili su svečani prijem za delegaciju zbratimljene Mestne občine Koper, koju je predvodio dogradonačelnik Peter Bolčič i direktorica gradske uprave Sabina Mozetič. Razgovaralo se o nastavku dosadašnje uspješne suradnje, prije svega na realizaciji projekata financiranih iz Europskih fondova, te o načinu obilježavanja 30. godišnjice bratimljenja u koji se tijekom godine namjerava uključiti što veći broj udruga, organizacija i društava. Središnja svečanost će se održati početkom rujna, najvjerojatnije u Kopru.

Prijatelji na svim društvenim poljima

- Ponosni smo na 30 godina suradnje sa Buzetom, koja nije samo na simboličnoj razini, već se temelji na konkretnim projektima koje smo zajednički realizirali, izjavio je dogradonačelnik Kopra Peter Bolčič. Povelju o bratimljenju potpisali su tadašnji župan Občine Koper Janko Kosmina i predsjednik Skupštine Općine Buzet Ivan Klarić. Kopar je u poslijeratnom razdoblju postao dom mnogih obitelji s buzetskog područja, a ulaskom Hrvatske u EU dodatno su se poboljšali odnosi.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić posebno je naglasio odličnu suradnju udruga i ustanova od obrtničkih udruženja, vatrogasnih postrojbi, preko kulturnih i sportskih događanja koja povezuju stanovnike oba područja pa do suradnje srednjih škola koja je iznjedrila razmjenu znanja, ideja i kreativnosti. Buzetski srednjoškolci od 2013. godine zahvaljujući financijskoj podršci Grada Buzeta kao i programu Erasmus+ , odlaze na praksu u kabinete Srednje tehničke škole u Kopru.

Cimos je bio most dvaju gradova

- Važno je istaknuti i Cimos kao vrlo značajan gospodarski subjekt oba grada koji je u ovih trideset godina predstavljao most između Kopra i Buzeta neovisno govori li se o protoku ljudi koji u njemu rade, znanja i informacija, ali i političke i šire gospodarske suradnje koja iz njega proizlazi, naglasio je Žulić. Rekao je također da je Kopar bio učitelj Buzetu u europskim projektima kao i da je Buzet po analizama Instituta za javne financije u 20 najboljih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova.

- Grad Buzet i Mestna Občina Koper bili su partneri na osam europskih projekata uspješno realiziranih u sklopu prekograničnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. te Europa za građane, a zajednički projekti spremaju se i za apliciranje na natječaj Interreg Slovenija - Hrvatska 2014. - 2020., najavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter