Buzet: "Grdelin" - jedina predškolska ustanova

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na buzetskom području djelatnost predškolskog odgoja provodi Dječji vrtić "Grdelin", čiji je osnivač sam Grad Buzet. Dio djece predškolske dobi, zbog blizine dječjih vrtića drugih osnivača, kao i prekapacitiranosti buzetskog vrtića, vrtićki program polazi u lupoglavskom područnom vrtiću Dječjeg vrtića "Olga Ban" Pazin i Dječjem vrtiću pri Osnovnoj školi Milana Šorga Oprtalj, navodi se u planu mreže dječjih vrtića koji je na prosinačkom zasjedanju, kao obvezu predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave propisanu Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, donijelo buzetsko gradsko vijeće.

"Grdelin" je jedina je predškolska ustanova buzetskog područja. Djeluje od 1974. godine, a u njemu se danas provodi cjeloviti desetosatni program u devet odgojnih skupina za djecu od prve godine života do polaska u školu. U vrtiću se provodi i kraći plesno-folklorni program kojeg je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dok se po završetku redovnog programa provodi program ranog učenja stranog jezika, engleskog.

U aktualnoj pedagoškoj godini u vrtić su upisana 202 mališana, a zaposleno je 29 djelatnica od kojih 18 odgajateljica, jedna asistentica za pomoć djetetu s teškoćama u razvoju, stručni tim kojeg čine ravnateljica i pedagoginja, kao vanjske stručne suradnice zdravstvena voditeljica i logopedinja te osam djelatnica na poslovima prehrane, održavanja te administrativnim i računovodstvenim poslovima. "Grdelin" provodi i program predškole za djecu koja nisu integrirana u redoviti program vrtića, u godini prije polaska u školu.

Zbog što većeg obuhvata djece predškolskim odgojem, Grad Buzet sufinancira i redovite programe predškolskog odgoja za osmero djece u dva vrtića drugih osnivača koji djeluju na području susjednih općina Lupoglav i Oprtalj.

Mreža predstavlja pregled organiziranog predškolskog odgoja i obrazovanja kao i osnovu za daljnje širenje djelatnosti. Uz postojeće stanje, njen plan, naime, predviđa i mogućnost osnivanja novih dječjih vrtića u skladu s zakonskom regulativom, odnosno otvaranje novih područnih objekata vrtića, uključujući i njihovo proširivanje. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter