Buzet: Gradonačelnik bez dodataka na dohodak

Burna sjednica buzetskog vijeća (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Burna sjednica buzetskog vijeća (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nova odluka o koeficijentima za obračun plaće dužnosnika, službenika i namještenika u gradskoj upravi, usklađena sa zakonskim odredbama i nalazom upravne inspekcije, izglasana je na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Buzeta. Za nju je glasalo devet vijećnika koalicijske liste IDS-Zeleni-HSU, a protiv su bili oporbeni vijećnici koalicije SDP-HNS, predlažući čak i odgodu njena donošenja.

Inspekcijski nadzor, podsjetimo, proveden je proljetos zbog plaća gradonačelnika, zamjenika te službenika i namještenika. Nadzor je proveden na temelju predstavke novinara i navoda da si je tadašnji gradonačelnik Buzeta Valter Flego, u to vrijeme kandidat za župana, a sada župan, isplaćivao plaću veću negoli je to dopušteno zakonom. Budući da je u ožujku 2010. propisano umanjenje plaće gradonačelnika za 20 posto, ukoliko je grad prethodne godine primio pomoć države veću od 10 posto svojih prihoda, Flego je u svibnju iste godine donio pravilnik kojem si je propisao uvećanja plaće za stupanj magistra znanosti (pet posto) te dodatak za dužnosnike za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima (15 posto).

SDP-ovac Vedran Majcan naveo je da razlozi za mijenjanje odluka proizlaze upravo iz inspekcijskog nalaza, mjera i naredbi zapisnika koje su ukazale na protuzakonitosti, neusklađenosti i propuste u reguliranju radnih odnosa u Gradu Buzetu.

Primijetio je također da prijedlog nove odluke o koeficijentima za obračun plaće sadrži spornu odredbu da se gradonačelniku i zamjeniku priznaju sva materijalna i druga prava iz radnog odnosa na koja ostvaruju pravo službenici i namještenici, iako se za nju izričito u zapisniku upravne inspekcije navodi da nije zakonita. Gradonačelnik Siniša Žulić, kao predlagač, tu je odredbu povukao iz prijedloga odluke.

Uvidom u koeficijente primjetno je, rekao je Majcan, da se većini radnih mjesta, ili skoro svima, plaća smanjuje, osim gradonačelniku i zamjeniku. Ovom se odlukom, obrazložio je predstojnik ureda gradonačelnika Nenad Šćulac, ne predlaže promjena koeficijenta dužnosnika s obzirom na to da su u skladu sa zakonom iz 2010. godine. No Buzet kao brdsko-planinsko područje podliježe proračunskim ograničenjima prema kojima osnovica ne može biti veća od one državnih službenika i namještenika pa tako ni koeficijenti za obračun plaće u gradskim odjelima ne smiju biti veći od onih u državnoj službi.

Novom odlukom, istaknuo je Žulić, neće doći do povećanja već do smanjenja plaća. Iako su u skladu sa zakonom predloženi maksimalni mogući koeficijenti, smanjenje plaća za neke je djelatnike značajno.

- Ispada da će Buzet biti jedni u Hrvatskoj koji se mora prilagoditi, ali to nam je zakonska obaveza, rekao je Žulić. Naglasio je također da će se i plaća gradonačelnika smanjiti.

- Ukoliko Vijeće procjeni da je i ova predložena previsoka, a tvrdim da je najniža u Istri, suglasan sam da se i taj koeficijent promijeni, istaknuo je Žulić.

Plaće u prosjeku niže za 13 posto
Pročelnica resornog gradskog odjela Ornela Rumen istaknula je da će primjenom nove odluke mjesečno smanjenje bruto sredstava za plaće iznositi 38 tisuća kuna bez minulog rada. Plaća gradonačelnika iznosit će 16,3 tisuće kuna bruto, odnosno 10,3 tisuće neto, pročelnika 12 tisuća kuna bruto, odnosno 8 tisuća neto, višeg savjetnika za društvene djelatnosti 9,9 tisuća bruto, odnosno 6,7 tisuća neto, referenta u pisarnici, 4,3 tisuće bruto te 3,3 tisuće neto. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter