Buzet: Građani zabrinuti zbog starih azbestnih cijevi

Građani Buzeta zabrinuti zbog vode iz starih azbestnih cijevi (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Građani Buzeta zabrinuti zbog vode iz starih azbestnih cijevi (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U sklopu rekonstrukcije komunalne infrastrukture u starom gradu Buzetu, gradski komunalac Park mijenja postojeće i postavlja nove cjevovode javne odvodnje i vodoopskrbe. U tijeku su radovi na drugoj i trećoj fazi, na dionici od župne crkve do Trga vela šterna, a pojedine mještane uznemirio je pogled na stare vodovodne cijevi u raskopanim kanalima te su nam iskazali zabrinutost s obzirom da  još uvijek piju vodu iz azbestnih cijevi koje su po njima kancerogene i opasne za zdravlje.

Komentar smo zatražili od Franka Krbavčića, rukovoditelja tehničkog odjela Istarskog vodovoda Buzet koji kaže da je stara, postojeća vodovodna instalacija vjerojatno rađena još za vrijeme vladavine Italije u Istri.

- S obzirom da su to plitko položene cijevi ispod kamenog popločenja može se raditi o čeličnoj cijevi koja s vanjske strane protiv korozije ima bitumensku zaštitu. Za vrijeme Italije u tvornicama se na cijevi stavljala zaštita od bitumena s azbest-cementom. Moguće je da se izvana vidi azbestni cement, ali voda teče kroz čeličnu cijev. Moguće je i da su po srijedi i same azbest-cementne cijevi s time da se faznom rekonstrukcijom komunalne infrastrukture u starom gradu postupno mijenjaju stare i polažu nove vodovodne cijevi od nodularnog ili bijelog lijeva, ističe Krbavčić.

U vodovodnom sustavu na čitavom području od ranije ima azbest-cementnih cijevi, no one se više ne proizvode. Zadnje su ugrađene sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća i postupno se mijenjaju. Prilikom rekonstrukcije ugrađuju se cijevi od nodularnog lijeva ili polietilen klorida ili poliestera, ističe Krbavčić. Napomenuo je također da se analize vode svakodnevno obavljaju u internom laboratoriju Istarskog vodovoda, a kontrolu provode i vanjske ustanove - Hrvatski zavod za javno zdravstvo Zagreb, županijski Zavod za javno zdravstvo i sanitarna inspekcija - te da rezultati pokazuju da su zadovoljeni svi pokazatelji Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Činjenica je, reći će također Krbavčić, da su brojni postojeći vodovodi diljem Hrvatske građeni na bazi cijevi s azbestom, no on, tvrde stručnjaci, nije topljiv u vodi, opasan je samo ako se udišu njegova vlakna, a progutati ta ista vlakna može se bez straha za zdravlje. Problem je međutim zbrinjavanje takvih cijevi nakon što se zamijene novima, a u buzetskom slučaju, saznajemo u Parku, prema ugovoru ih je dužan zbrinuti izvođač radova na zakonom propisan način. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter