Buzet: Građani biraju najljepše okućnice i balkone

Lani je nagrađen okoliš poslovne zgrade komunalca Park (G. Č. Š.)
Lani je nagrađen okoliš poslovne zgrade komunalca Park (G. Č. Š.)

Turistička zajednica Buzeta početkom svibnja krenula je u tradicionalnu akciju biranja najuređenije okućnice, balkona i poslovno-gospodarskog objekta, koja se provodi već šesnaest godina, od 2003. pod nazivom "Margerita". Pored mjesnih odbora, kandidate mogu predlagati i pojedinci kao i udruge te ustanove s buzetskog područja. Prijave treba dostaviti do 15. lipnja. "Margerita" se provodi u sklopu eko-akcije "Neka moja Istra blista - naj nan Buzeština bije lipa čista".

- Novost je da će građani sami izabrati najljepše uređenu okućnicu, balkon, balkon po starinski i gospodarsko-poslovni objekt, ističe direktorica Turističke zajednice Nada Prodan Mraković. Glasovanje će se provoditi u dva kruga; u prvom krugu komisija će izabrati po šest najboljih iz svake kategorije, a u drugom će krugu građani za najljepše moći glasati na internetskoj stranici Turističke zajednice od 25. lipnja pa sve do kraja srpnja. Dobitnici će se proglasiti u rujnu u sklopu gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine. Lani je bilo četrdesetak prijava, a zbog novog načina ocjenjivanja, ove ih se godine očekuje još i više.

Cilj akcije je podizanje opće razine kvalitete životnog prostora, očuvanje i unapređivanje turističkog prostora na pograničnom području i zaštita okoliša. Ocjenjuje se entuzijazam, originalno uređenje, osmišljavanje balkona i okućnice u ograničavajućim uvjetima, primjerice na neravnim i teškim terenima, na malim prostorima, a među kriterijima su i cvjetnost te hortikulturno uređenje, utjecaj na izgled ulice i slično. Nagrađeni dobivaju statue Margerita i Margeritica koje je izradila buzetska umjetnica Goranka Črnac. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter