Buzet: Grad u kojem je adrenalin tradicija

Buzet je sve snažnije prisutan i u downhillu, biciklističkoj disciplini
Buzet je sve snažnije prisutan i u downhillu, biciklističkoj disciplini

Jedino ča stvarno nisan nikad moga podnest, to ti je zatvoreni prostor. Ne mislin ja tu na liftove ili tunele, ne, ne smeta meni zatvoreni prostor u ten smislu. Mene smeta bit u kući, ja moran bit na otvorenen, na slobodi, kako bi se to reklo. Uostalom, da ne trpin zatvoreni prostor, ne bin prvo bil - speleolog. A onda san, jer ja san ti zapravo Pazinjan, doša tu, na Raspadalicu, zgor Buzeta. Je, pogled je fascinantan, ali meni, čovjeku od slobode, prva je misao bila - kako bi od tu bilo super letit. Ne k'o ptica, nego s krilima, paragliderima, zmajevima.

I tako je Nevio Ladavac, danas apsolutna legenda većine ekstremnih sportova u Hrvatskoj - sam će reći, jedino se ronjenjem ne bavi - 1997. godine iznad famozne stijene Raspadalica, odnosno na platou nedaleko od Sluma što se prostire iza nje, organizirao uzletište za letenje paragliderima. Priča se ubrzo pročula, a klubom slobodnog letenja simboličnog naziva Tići u sve se uključuje i Jožef Rabič, hrvatski rekorder preletom duljim od 300 kilometara, ali i čovjek koji je mnogo puta propitivao sreću - u brojnim padovima nemalo su mu puta stradali donji ekstremiteti.

Teritorij grada Buzeta je ipak najznačajniji poligon ekstremnih sportova, ne samo u Hrvatskoj. Uz stijenu Kompanj, smještenu uz istoimeno selo nedaleko od Roča, buzetski kraj nudi još četiri stijene koje obožavatelji slobodnog penjanja svrstavaju u red najboljih u regiji. Velika je prednost Buzeta u tom smislu i klima.

Buzet je sve snažnije prisutan i u biciklističkom downhillu, također ekstremnoj disciplini, gdje se biciklist najvećom mogućom brzinom strmoglavljuje po najvećoj mogućoj nizbrdici. Nedaleko od tvornice Cimos nalazi se staza Škrbina, koja je nakon organiziranja nekoliko utrka za prvenstva Hrvatske i Slovenije ove godine dobila i status međunarodnog natjecanja. Buzet ima i svoj enduro motocross klub, čiji natjecatelji praktično u svim disciplinama od juniora do "old boysa", odnosno veterana, osvajaju najbolje pozicije gdje god vozili, a i sami su organizirali nekoliko međunarodnih natjecanja.

- Istina, složio bih se da je Buzet poznat po ekstremnim" sportovima jer ih ovdje ima mnogo, i to na najvišoj razini. Na Raspadalici smo ugostili čitav niz natjecanja za svjetski kup u paraglidingu i zmajarenju, spomenuli ste i downhill, ali istaknuo bih prije svega da je Buzet zapravo grad sporta. I sami znate što u automobilizmu znači buzetska brdska utrka, da ne govorim da su zahvaljujući briljantnim nastupima boćari Trija postali najboljom istarskom sportskom ekipom uopće. S promjenjivom srećom po pitanju mjesta na ljestvici, u najjačoj hrvatskoj ligi nastupaju i rukometaši, tako da izdvajati samo "ekstrem" ne bi bilo baš najtočnije, stav je gradonačelnika Buzeta Valtera Flega.

Grad na sjeveru Istre ima svega nešto više od 6.000 stanovnika, a aktivno, sustavno se sportom bavi njih 700. Organizirani su u čak 23 kluba, a da priča bude još neobičnija, upražnjavaju čak 20 sportova! Zahvaljujući i sportu, rast turističkih posjeta i noćenja iskazuje se dvoznamenkastim postocima, što nije ni najmanje lako ako vam se u blizini nalaze turistički magneti poput Poreča i Umaga. (Edi Prodan/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TJEDNOM PRILOGU ISTRA PLUS OD 24. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter