Buzet: Grad sa 70 naselja "ispao" iz osobne

Iz podataka o prebivalištu i adresi naselja su "izgurala" grad Buzet (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Iz podataka o prebivalištu i adresi naselja su "izgurala" grad Buzet (Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Buzećani iz pojedinih gradskih naselja u novim osobnim iskaznicama ostali su bez - Buzeta. Umjesto da im je kao mjesto prebivališta naveden grad, kao što je to bilo u starim iskaznicama, sada im je u tu rubriku upisano naselje.

IDS-ovoj vijećnici Jadranki Vivoda, koja je na prošlotjednom zasjedanju Gradskog vijeća upozorila na problem s glavnim identifikacijskim dokumentom, u staroj osobnoj iskaznici prebivalište je Buzet, a adresa stanovanja jedno od gradskih naselja, Korenika. U novoj osobnoj iskaznici, izdanoj 21. kolovoza, kao prebivalište, umjesto Buzeta navedeno je međutim susjedno naselje Sveti Martin.

Odgovor na pitanje zašto se kao mjesto prebivališta u nove osobne iskaznice počelo unositi ime naselja, a ne općina i gradova kao što je to bila dosadašnja praksa, dobili smo od Suzane Sokač, glasnogovornice PU istarske.

- Zakonom o osobnoj iskaznici propisano je da osobna iskaznica, između ostalog, sadrži podatak o prebivalištu i adresi stanovanja, a Zakonom o prebivalištu i boravištu građana propisano je da je prebivalište mjesto u kojem se građanin nastanio s namjerom da u njemu stalno živi. Područje gradova i općina te naselja koja ulaze u njihov sastav, određena su Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Slijedom navedenog, u postupku izdavanja osobne iskaznice u rubrici ''prebivalište i adresa stanovanja'' upisuje se naziv naselja koje je u sastavu grada, odnosno općine, obzirom da isto ima status zasebnog naseljenog mjesta te naziv ulice i kućni broj, navodi Sokač.

- Propust je u gradskoj upravi, mišljenja je buzetski vijećnik Đino Piuti (Nezavisna lista). Predstojnik Ureda gradonačelnika Nenad Šćulac smatra pak da je problem adresa i osobnih iskaznica samo djelomično vezan uz gradsku odluku o naseljima. Problem traje dugo, u administrativnom smislu stanje na buzetskom području nije mijenjano više od trideset godina, no tek je nedavno izbio na svjetlo dana nakon što je policijska postaja izmijenila način unošenja podataka u osobne iskaznice. Nedostaje mjesto pošte, a to bi u ovom slučaju bio Buzet.

U Istri je registrirano deset gradova i 31 općina od kojih svi imaju određeni broj pripadajućih naselja osim Pule. Grad Rovinj, uz naselje Rovinj, ima registrirano još samo jedno naselje - Rovinjsko selo. Buzet, za razliku od njih, ima čak 70 naselja. Premda građani često određene kvartove i mjesne odbore nazivaju naseljima, takve prostorne jedinice obično spadaju pod veće, katastarski određene cjeline. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO i Patricija SOFTIĆ MEHMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter