Buzet: Gasi li se Centar za socijalnu skrb?

Vijeće zabrinuto zbog mogućeg pada standarda socijalne skrbi
Vijeće zabrinuto zbog mogućeg pada standarda socijalne skrbi

Prijeti li buzetskoj podružnici Centra za socijalnu skrb gašenje? Na mogućnost takvog scenarija na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća upozorio je IDS-ov vijećnik Dragan Klarić koji svoju bojazan temelji na smanjivanju broja djelatnika.

- U Centru je ostala samo socijalna radnica, što nije dobro jer jedna djelatnica ne može kvalitetno obavljati taj posao. Imam neke crne misli da bi to mogla biti još jedna zvijezda koja će se ugasiti u Buzetu, odnosno da ćemo ostati bez još jednog ureda, uz općinski sud, sud za prekršaje, zavod za zapošljavanje…, upozorio je Klarić.

Nakon odlaska u mirovnu dosadašnje administratorice, osobi na zamjeni nije produžen ugovor i od sredine prosinca prošle godine podružnica funkcionira samo sa socijalnim radnikom, što s obzirom na neke zakonske promjene neće biti dovoljno da se one provedu na kvalitetan način.

- Taj problem moći će se riješiti ako Grad bude osigurao sredstva da se privremeno na određeno vrijeme zaposli jedna osoba jer država za to novca nema, odgovorio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Vijećnici se boje i pada standarda u izvaninstitucionalnoj skrbi o osobama treće životne dobi. IDS-ova vijećnica Sanja Krulčić pohvalila je sve djelatnike Doma za starije i nemoćne te programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" za požrtvovno i vrlo humanu djelatnost koju provode.

Primjer je to dobre prakse u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi, rekla je Krulčić, no također istaknula da strepi nad programom dnevnog boravka i pomoći u kući jer prema neslužbenim informacijama Ministarstvo socijalne politike i mladih, uvodi neke promjene, pa ako je tome tako, upitala je, što to donosi ljudima koji rade na tom programu, a prije svega korisnicima.

Usluge programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" za korisnike su besplatne, a prve najave o mogućim promjenama i uvođenju cenzusa prihoda, odgovorila je resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga, stigle su još 2012. godine. Početkom ove godine stupio je na snagu novi Zakon o socijalnoj skrbi koji je definirao da će usluga pomoći u kući biti besplatna za korisnike koji imaju do 1.500 kuna prihoda, ali bi ti korisnici trebali dobiti rješenje Centra za socijalnu skrb, odnosno centri bi trebali odjednom donijeti rješenja za veliki broj korisnika.

Oni kojim imaju od 1.500 do 2.000 kuna prihoda plaćali bi 50 posto cijene usluge, a svi ostali ne bi trebali imati pravo na tu uslugu bez plaćanja. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter