Buzet: Faggioli novim rekordom proslavio naslov

Bakljada u zavoju Komušćica
Bakljada u zavoju Komušćica

Spektakularnim vožnjama i novim rekordom staze talijanski automobilist Simone Faggioli na najbolji je način zatvorio ovogodišnje izdanje brdske autoutrke "Buzetski dani", posljednje natjecanje u kalendaru Europskog prvenstva ove sezone.

Faggioli je ovacije publike zaradio u prvoj vožnji kad je postavio rekord u vremenu 2.12,158, da bi u drugom nastupu svoje najbrže vrijeme buzetske staze ikad spustio za dodatnih 29 stotinki, vozeći prosječnom brzinom od 136,537 kilometara na sat.

Drugoplasirani Otakar Kramsky iz Češke za pobjednikom je zaostao ukupno gotovo 18 sekundi. Treće mjesto ukupnog poretka pripalo je Milošu Benešu u prototipu osella, od 171 automobilista koliko je ih jučer krenulo na službene vožnje najstarije hrvatske autoutrke.

Drugi europski prvak u kategoriji automobila, Dušan Borković, stvarao je "show" na stazi, što ga je u drugoj vožnji koštalo okretanja u zavoju Komušćica. No, srpskom vozaču, koji je jučer proslavio svoj 28. rođendan, to nije nimalo umanjilo proslavu.

U kategoriji 1 prvenstva Staroga kontinenta slavio je Austrijanac Christian Schweiger u mitsubishi lanceru, ispred Oskara Beneša i Lukaša Vojačeka iz Češke.

U konkurenciji Prvenstva Hrvatske najbolji je rezultat postigao mađarski formulaš Laszlo Szasz, koji nastupa za Dubrovnik Racing, s vremenom 4.49,718, ispred svog klupskog kolege Nike Pulića. Usprkos već osiguranom državnom naslovu i nešto "rezerviranijoj" vožnji, riječki vozač Siniša Krainc sa svojim ford escortom u oba je nastupa bio odličan. Drugoplasirani Tomislav Muhvić (Petar Klepac) za pobjednikom je zaostao 16,017 sekundi, a trećeplasiranog Damira Mašića (Dubrovnik Racing) Krainc je ostavio za više od 20 sekundi.

Dobre rezultate postizali su i istarski automobilisti, a najbolji među njima bio je Viliam Prodan (Buzet Autosport) u citroënu c2 r2, koji je na taj način sa sedmim vremenom domaće konkurencije zakomplicirao rasplet državnog prvenstva grupe A. Dean Jurasić (Istra Racing team) očekivano je osvojio prvo mjesto klase H-1400, a uz njega pobjedama u klasama veselili su se i Zoran Vidmar, Donald Milokanović, Renzo Jurić među povijesnim automobilima i Darko Ladavac. Posebnu nagradu publike za najatraktivniji prolazak kroz Komušćicu dobio je Marino Ivančić (Buzet Autosport) koji je sa svojim BMW-om oduševljavao publiku uz stazu. U natjecanju povijesnih vozila prvenstva Europe pobjedu je odnio Josef Michl iz Češke s porscheom 911.

Više od deset tisuća posjetitelja koji su predivno nedjeljno popodne odlučili provesti uz legendarnu buzetsku stazu ponovno je napravilo dekor za pamćenje. Posebno je spektakularno bilo kod crkvice u Svim Svetima te u zavoju Komušćica, gdje su po završetku utrke vozači dočekivani bakljadama uz vrlo velik broj gledatelja. (piše S. ŽULIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter