Buzet drugi u Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Buzet drugi je u Hrvatskoj po izdvajanjima za poticaje poduzetnicima po glavi stanovnika. Prema analizi portala gradonacelnik.hr, prvoplasirani Grad Pula je za poticaje poduzetnicima izdvojio 154 kune po stanovniku, dok Buzet kada se gleda "pro capita" kriterij, drži drugo mjesto na rang ljestvici sa izdvajanjima od 126 kuna po stanovniku. Buzet se nalazi i u TOP 10 gradova po poticajima poduzetnicima, kada se gleda udio izdvajanja po postotku proračuna i to sa 2,23 posto. Za poticaje poduzetnicima i obrtima lani je ukupno izdvojeno 834.907 kuna. Inače u toj kategoriji također prvo mjesto drži Pula sa 3,07 posto.

U ovoj godini 845 tisuća kuna

- Buzet je već niz godina u vrhu po izdvajanjima iz proračuna za poticaje poduzetnicima, a ovo je samo još jedan od dokaza da se značajni dio proračunskih sredstava vraća tamo gdje i nastaje. U srpnju su u buzetskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirana 72 nezaposlena, odnosno nezaposlenost je 1,66 posto. Stupanj zaposlenosti radno sposobnog stanovništva je preko 71 posto, a kada znamo da je europski prosjek 65 posto i s time također možemo biti zadovoljni, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Za poticaje poduzetnicima i obrtima kojima se povećava zapošljavanje i konkurentnost buzetskih gospodarstvenika na tržištu, iz gradskog je proračuna u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 381.352 kune. U ovoj je godini za te namjene predviđeno ukupno 845.000 kuna. Najviše interesa, kao i u prethodnom razdoblju bilo je u programu kapitalnih potpora, gdje je za 36 gospodarskih subjekata isplaćeno 279.632 kuna. Najviše potpora isplaćeno je za nabavku dostavnih, odnosno teretnih vozila, računalne opreme i alata potrebnih za obavljanje djelatnosti. Poduzetnici su u prvom polugodištu iskoristili i devet poticaja za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 47.730 kuna, od čega je bilo pet samozapošljavanja u obrtničkim zanimanjima. Sedam potpora odnosilo se na otvaranje tvrtke ili obrta u visini od 48.394 kuna. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter