Buzet drugi hrvatski grad s područnim uredom koji privlači europski novac

Predstavljanje programa i otvaranje Područnog ureda u Buzetu (G. ČALIĆ  ŠVERKO)
Predstavljanje programa i otvaranje Područnog ureda u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U zgradi gradske uprave u Buzetu u petak je svečano otvoren Područni ured Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. -2020. kao jedna od dviju hrvatskih podružnica Zajedničkog tajništva ovog programa EU-a. Zajedničko tajništvo čini šest članova, od kojih je četvero smješteno u Ljubljani, a po jedan član lociran je u područnim uredima u Buzetu i Krapini.

Neovisno o lokaciji, svi članovi Zajedničkog tajništva imaju podjednake zadaće i to ponajprije uključuje informiranje i savjetovanje potencijalnih prijavitelja te pružanje pomoći korisnicima tijekom provedbe projekata. 

Buzet i Krapina kao lokacije područnih ureda odabrane su zbog svog geografskog položaja koji ih čini dostupnima svim priobalnim i kontinentalnim županijama i regijama koje sudjeluju u Programu suradnje. Djelatnici područnihureda zaposleni su pri Agenciji za regionalni razvoj Republike Hrvatske. 

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić istaknuo je da mu je iznimno drago što je upravo Buzet izabran za sjedište jednog od dva područna ureda međugraničnog programa. 

- Buzet je već desetljećima vezan uz slovensku stranu, a u zadnjih pet godina ostvarili smo četiri zajednička projekta. Siguran sam da će Područni ured u Buzetu doprinijeti tome da Istarska i Primorsko goranska županija u programskom razdoblju 2014.-2020. imati prilike povući još više sredstava iz ovog Programa nego su to do sada, istaknuo je Žulić. 

Dimitrij Pur, zamjenik voditeljice Upravljačkog tijela naglasio je da je Istarska županija u razdoblju 2007.- 2013. bila po broju projekta, njih 26, te po broju vodećih partnera, najuspješnija regija u cjelokupnom programskom području Hrvatska - Slovenija, dok je druga po redu bila Obalno kraška na slovenskoj strani. 

Matilda Copić, vršiteljica dužnosti ravnatelja Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske istaknula je kako je značaj decentralizacije ovakvog jednog područnog ureda u tome što potencijalni prijavitelji imaju na terenu nekoga kome se mogu obratiti vezano uz pripremu ili provedbu projekta. 

- Ovo je prvi program u okviru kojeg otvaramo područne urede, rekla je Copić. Ukupna vrijednost Programa suradnje Interreg V-A Slovenija- Hrvatska je 56 milijuna eura od čega se 46 milijuna eura financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Program suradnje Slovenija - Hrvatska 2014.-2020. predstavio je Tadej Blaškovič, voditelj Zajedničkog tajništva. Radi se o nastavku suradnje dviju država, odnosno pograničnih regija iz prethodnog programskog razdoblja 2007.-2013., osnaživanju postojećih i izgradnji novih partnerstva, nadogradnji postignutih rezultata i daljnjoj razmjeni iskustava između dviju država. 

Viziju programa "Povezani u zelenom" prenijela je Dunja Babić iz Područnog ureda Buzet, a označava smjer prema održivom razvoju. Otvoreni poziv s više rokova za dostavu projektnih prijedloga, u okviru kojega su u listopadu potpisani prvi ugovori o sufinanciranju, objavljen je 15. siječnja ove godine. Odobreno je pet projekata u ukupnoj vrijednosti 4,6 milijuna eura europskog sufinanciranja. Drugi rok otvorenog javnog poziva za predaju projekata završio je 14. studenog ove godine s ukupno 111 zaprimljenih prijava. Donošenje odluka o izboru projekata očekuje se u prvoj polovici iduće godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter