Buzet: Dobro posjećena punoljetna Petkotina

Sejo Sexon
Sejo Sexon

Jedan od rijetkih, a možda i jedini festival takve glazbene težine, na kojem je ulaz posve besplatan, okupio je i ove godine niz kvalitetnih glazbenih imena iz zemlje i susjednih država. Najjače ime svakako je svevremensko Zabranjeno pušenje predvođeno frontmenom Davorom Sučićem, poznatijim po umjetničkim imenu Sejo Sexon, koje je nastupilo oko jedan iza ponoći okupivši na tratinu ispred pozornice najveći broj posjetitelja koji su plesom, pjesmom ili cupkanjem pratili čitav nastup legendarnih Sarajlija koji su pred buzetsku publiku iznijeli podugački repertoar uglavnom starijih hitova koji su razgalili publiku.

Tik do bosanskih rockera bili su novosadski punkeri Atheist rap kojem je ovo već bio treći nastup u gradu tartufa tijekom proteklog desetljeća, pa bi im Buzećani mogli dati titulu počasnih gostiju festivala, posebice stoga jer su ponovo bili odlični. Popularna osječka punk grupa Gužva u 16-ercu nije nastupila, jer je bubnjar Davor Mataković Matak ozlijedio ruku, ali zato je premijerni nastup ostvario indy-rock bend Jonathan iz Rijeke koji je sastavljen od prokušanih riječkih glazbenika (Let 3, Pasi, Mandrili). Doduše, među prvima, pa ni posjetitelja nije bilo bogzna što, ali utisci su vrlo pozitivni.

Predstavio se i novi bend Deana Škaljca, inače frontmena poznate riječke grupe Grad, pod imenom Gerila, a zamijećen je bio nastup Valtera Kocijančića (Paraf) koji je s bendom Mandrili predstavio novi projekt odnosno zajednički album Apstinencija. Odličan je kao i uvijek bio pulski Antitodor koji je prepustio dio svoga koncertnog vremena pulskoj melodic-punk skupini Noisefight, a koncert su u sitnim noćnim satima okončali opatijski rockeri Barbari koje predvodi simpatična Barbara Munjas, nekadašnja članica Gustafa.

Devetosatni je program u Buzetu protekao već poslovično vrlo organizirano uz lijepo vrijeme i bogatu ponudu jela i pića, a kvalitetnom razglasu jedino je falilo "malo gasa". O usponu ovog festivala dovoljno govori komentar jednog člana benda koji je kazao da su pred 10-ak godina na Petkotini svirali na bini sastavljenoj od paleta, a današnja izgleda kao da je iz space shuttlea. Na koncertu su se također mogli čuti komentari kako je s ovom formulom festival doživio "plafon" te da bi se za daljnji rast festivala trebalo uvesti ulaznice kojim bi se dovelo jako inozemno glazbeno ime.

Doista su se na buzetskom festivalu već izredali skoro svi najslavniji rockerski bendovi s područja bivše Jugoslavije, pa bi o tome prijedlogu valjalo razmisliti, ali i uzeti u obzir da je Petkotina stekla popularnost dijelom i zbog besplatnosti. Glavni pokrovitelj manifestacije bio je Grad Buzet, a suorganizator Buzetska udruga mladih. (A. DAGOSTIN; Foto Prizma)


Podijeli: Facebook Twiter