Buzet dobitnik titule Europskog manjeg grada sporta

Buzet - European Town of Sport 2016. (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Buzet - European Town of Sport 2016. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Službeno ga krase dvije titule: Grada tartufa i Grada prijatelja djece, a upravo je dobio i treću. Grad Buzet dobitnik je prestižne titule Europskog manjeg grada sporta - European Town of Sport 2016. koju dodjeljuje organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Postao je time drugi hrvatski grad koji je ušao u ekskluzivno društvo europskih gradova sporta jer prije njega to je uspjelo samo Lepoglavi koja tu titulu nosi za 2015. godinu. Buzetu će se ovo prestižno priznanje uručiti 18. studenog u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu. Neke od mnogobrojnih prednosti koje titula donosi su međunarodno priznanje, povećanje vrijednosti sportskih aktivnosti grada i sudjelovanje u najvećoj mreži gradova sporta u Europi.

Volonterski organizacijski tim

Pismena potvrda o izboru Buzeta za Europski manji grad sporta pristigla je proteklog vikenda, u vrijeme održavanja najznačajnije sportske manifestacije u gradu - 34. Buzetskih dana, Europskog prvenstva u brdskom automobilizmu koje je okupilo gotovo tristo vozača iz 15 zemalja te između desetak i petnaestak tisuća posjetitelja.

- Izuzetno sam sretan i ponosan što je Buzet svojim dosadašnjim ulaganjima u sport dokazao kako je po tom pitanju u samom europskom vrhu, a na tome svakako treba zahvaliti i brojnim sportašima i volonterima koji su doprinijeli tome da se tijekom cijele godine na buzetskom području održavaju brojne sportske aktivnosti. Siguran sam da će ova titula biti poticaj da 2016. godinu dodatno proživimo u sportskom duhu i da će Buzet i u budućnosti opravdati taj naslov kojeg smo upravo dobili, izjavio je s neskrivenim zadovoljstvom gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzetsko Gradsko vijeće odluku o kandidaturi donijelo je u travnju ove godine, pismena kandidatura podnesena je do kraja lipnja, a u Buzetu su početkom rujna boravili predstavnici ACES Europe u trodnevnom obilasku sportskih objekata i klubova. Posebno ih je oduševio podatak da se od oko 6.000 stanovnika, koliko ih živi na području grada Buzeta, više od 25 posto stalno ili povremeno bavi sportom kroz razne sportske klubove ili rekreativno, dok je u Europi taj prosjek 18 posto.

Na buzetskom području ima 30-ak sportskih objekata različitih sportskih namjena, ponajviše boćališta, a Buzećani tijekom godine sudjeluju na više od tisuću službenih sportskih nastupa na domaćim i gostujućim terenima. Zavidna su i financijska izdvajanja - za sportske aktivnosti odlazi 4,2 posto gradskih proračunskih sredstava, dok je europski prosjek 2,3 posto.

- Buzet ima volonterski organizacijski tim koji je primjer cijeloj Europi, istaknuli su predstavnici ACESA tijekom svog rujanskog boravka u Buzetu.

Ulaganje u zdravlje građana

Na priznanju i naslovu European Town of Sport 2016. prvi je čestitao Berislav Čižmek iz konzultantsko-lobističke tvrtke CBBS koji je početkom rujna zajedno s predstavnicima ACES Europe boravio u Buzetu. "Drago mi je da je ACES Europe prepoznao dosadašnje napore i ulaganja Grada Buzeta u sport, odnosno zdravlje građana. Želim da Grad Buzet ovaj naslov i priznanje iskoristi za daljnji razvoj, investicije i promociju na nacionalnoj i EU razini", poručio je Čižmek. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter