Buzet dobio Spomen dom Đanija Šverka

Siniša Žulić i Šverkova kćerka Mila Velnić u Spomen domu  (M. K.)
Siniša Žulić i Šverkova kćerka Mila Velnić u Spomen domu (M. K.)

Buzet je, a time i Istra i Hrvatska, od danas bogatiji za jedan autentičan i specifičan, nadasve dojmljiv spomen dom. U rodnoj kući proslavljenog i trofejnog automobilističkog asa, povodom druge godišnjice njegove smrti otvoren je Spomen dom Ivana Đanija Šverka.
 
Na ulazu u kuću broj 2/2 Ulice II Istarske proleterske brigade, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić i Šverkova kćerka Mila Velnić otkrili su spomen ploču iza koje se krije prostor s nebrojeno eksponata, fotografija, novinskih isječaka, pehara i priznanja, osobnih stvari i sportske opreme, te ponekog dijela sportskih bolida vezanih uz sportski život automobilističkog doajena Đanija Šverka, svojevremeno 60-tih godina prošlog stoljeća uz brojne naslove državnog prvaka, jedinog u toj kategoriji europskog prvaka s ovih naših prostora. 
 
- Đani je zadužio sve nas, sve koji smo ga poznavali, obožavatelje i navijače, ovisnike o brzinama i mirisu benzina, sve nas žitelje rodnog mu Buzeta koje je toliko volio i uvijek mu se sa sjetom vraćao. Napustio nas je 15. studenog 2014. godine, a da sjećanja na velikog čovjeka i trofejnog hrvatskog automobilističkog internacionalca ne blijede u spomen mu posvećujemo ovaj Dom koji je novo mjesto obilježja Europskog grada sporta što Buzet istinski i jest - istakao je Siniša Žulić uoči ulaska brojnih gostiju u dojmljivo uređen prostor.
 
Mila Velnić svog oca pamti samo po dobrom, a veseli je što to danas u sjećanjima dijeli s brojnim štovateljima. Posebno je zahvalila Hrvoju Ćubeliću iz Rijeke i Grgi Dulabiću iz Munchena koji su inicijatori brojnih akcija usmjerenih na očuvanje lika i djela Đanija Šverka.
 
Dio Buzeta od Narodnog sveučilišta Augustin Vivoda do sjedišta gradske uprave bio je okupiran sa 50-tak automobila, većinom fićeka predvođenih 
slavnim Šverkovim Abarthom broja 55 na vratima. Stigli su iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske, Njemačke i Austrije, posjetili i posljednje počivalište legendarnog vozača na buzetskom gradskom groblju gdje se prigodnim riječima skupu obratio trofejni buzetski automobilist Branko Bašić. Nezaobilazan je bio i "đir" dionicom legendarne buzetske brdske staze od Mosta do Svih svetih, a u povratku zaustavljanje u europskom 
najpoznatijem zavoju brdskih utrka Komušćici, gdje je Saša Vujović u čast Đanija Šverka simbolično zapalio jednu baklju, simbol poštovanja svih automobilista što pohode rodni grad uzora mnogih, Đanija Šverka.
 
Druženje sudionika drugog sjećanja na Đanija Šverka nastavljeno je pored Spomen doma, a za vjerovati je da će mnoge ideje proizašle iz druženja i želje za obilježavanjem prošlosti već uskoro ugledati "svjetlo dana". (Miroslav KRPAN)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter