Buzet dobio prvu kušaonicu tartufa


Kada je izvađen iz zemlje bio je težak 450 grama, u međuvremenu mu se težina spustila na 431 gram no i to je tartufu kapitalcu vrijednom oko 3.000 eura, kojeg je izložila firma Natura tartufi, bilo dovoljno da se svrsta među najveće ako ne i najveći ovosezonski primjerak afrodizijačke gljive u Istri i osvoji titulu "najtartufa" na 10. izdanju Vikenda istarskih tartufa održanom u Mašimovoj škuji.

U sklopu Vikenda tartufa, buzetska tvrtka Natura tartufi osnovana 1992. godine, otvorila je showroom na lokaciji Srnegla u Buzetu, vjerojatno prvu kušaonicu tartufa takve vrste u Hrvatskoj. Buzetsku firmu osnovali su supružnici Kvinto i Anita Zigante iz Sovišćine.

U Lovu na tartuf, kombinaciji trekinga i MTB-a s elementima avanturističke utrke i lova na blago, sudjelovalo je čak 59 ekipa iz Hrvatske i Slovenije u tri kategorije. Prvi su na cilj nakon 4 sati i 49 minuta stigli Klemen Udovič i Goran Modrušan, drugi Rok Erjavec i Andrej Mesner, a treći Elvis Kalčić i Aleš Nežić. Kod žena najbrža je bila ekipa u sastavu Tea Đurek i Krunoslava Kauzlarić, druga Brigita Šimunac i Barbara Goleš, a treća Ivana Zaharija i Danijela Šteko. Najbrži mješoviti par bio je Meta Dagarin i Robert Pobežin, na drugo mjesto plasirali su se Mateja Blažević i Igor Dorotić, a na treće buzetski dvojac Andrea Draščić i Elvis Černeka.

Tijekom dvodnevnog sajma, kroz veliki šator prošli su ne samo domaći gosti već i turisti iz Slovenije, Italije, Austrije pa čak i Japana. Merkat tartufa i istarskih domaćih proizvoda kakvi se rijetko mogu naći u trgovinama okupio je šezdesetak mlih istarskih proizvođača sira, maslinovog ulja, meda, marmelade, vina, rakije, kolača... ( Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO Snimila Jelena PREKALJ)

Smotra i revija pasa
Pedesetak pasa s istarskog i riječkog područja, sudjelovalo je u Smotri i reviji pasa. U kategoriji mladih pasa do 9 mjeseci, vrlo perspektivnim je proglašen pointer, vlasnik je Andrea Matić iz Pule. Za najljepšeg psa smotre proglašen je istarski kratkodlaki gonič Davora Jurade iz Juradi, koji je ujedno osvojio prvo mjesto u kategoriji lovačkih pasa, drugi je bio njemački kratkodlaki ptičar, vlasnik je Andrea Matić, a treći engleski seter Predraga Dimitrovića iz Pule. U kategoriji sportskih pasa, prvi je bio retriver Alena Škrgata iz Pazina, drugi njemački špic Lorene Barbarić iz Medulina, a treći portugalski vodeni pas Petre Burić iz Pule. U kategoriji pasa bez rodovnice dominirali su Buzećani; prvi je bio mops Kristine Vukušić, drugi belgijski ovčar Patrika Sirotića, a treći bernski planinski pas Bratislava Prelca.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter