Buzet dobio prve mažoretkinje - Ročkice

Plesna skupina Ročkice s Alanom Poropatom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Plesna skupina Ročkice s Alanom Poropatom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Malene su, simpatične i još k tome novopečene mažoretkinje. Rasplesane Ročkice, plesna skupina koja u sastavu udruge Mali veliki mikrofon djeluje tri godine, uz moderni ples upravo savladava svoje prve plesne vještine i u mažoretskom plesu. Male mažoretkinje polaznice su nižih razreda osnovne škole, a u novu plesnu avanturu upustile su se uz podršku opatijskih mažoretkinja.

- S opatijskim mažoretkinjama upoznali smo se na Plesomaniji. Predložile su nam da se i naša udruga uključi u mažoretski savez tako će postati članica hrvatskog udruženja mažoretskih timova koje je u osnivanju, kaže voditelj udruge Mali veliki mikrofon Alan Poropat. Trenerice iz opatijske udruge održale su prve treninge s članicama Ročkica, a i sam Poropat prošao je početno osposobljavanje za plesanje s pomponima. Napravio je i prvu koreografiju s kojom su djeca nastupala na prosinačkim manifestacijama.

U formiranju je još jedna skupina plesačica od 14 do 17 godina pa bi buzetska Udruga imala dvije grupe u toj konkurenciji jer se sprema za nastup na međunarodnom prvenstvu koje će se u travnju održati u Sarajevu. Na pitanje nije li to prilično ambiciozno jer djeca tek svladavaju prve vještine, Poropat kaže da zapravo žele vidjeti kako to drugi rade i osjetiti atmosferu.

- Moja prva ideja je bila da i djeci buzetskog područja omogućim da se okušaju u mažoret-plesu, rekao je Poropat. Proteklog vikenda Poropat je sudjelovalo i na prvom od četiri ovogodišnjih seminara za voditelje mažoretkinja u Zagrebu koji obuhvaćaju teoriju i praksu svih vrsta mažoret-plesa - od pompona do štapova i zastava.

Dobra volja je tu, treba još jako puno vježbati, a veliki oslonac udruga ima u opatijskoj udruzi mažoretkinja, posebice kod voditeljica ove udruge Lori Kalčić i Tanje Gašparić. Dok je mlađa grupa mažoretkinja već dobila kostime i krenula s nastupima, za stariju grupu se kostimi i koreografija tek rade.

- Zadovoljan sam da i Buzet ima nešto poput mažoreta što može postati i jedan od lijepih simbola grada te se nadam i gradskoj podršci, kaže Poropat.

Udruga Mali veliki mikrofon ima sedam plesnih grupa, okuplja pedesetak pjevača, organizira dva dječja festivala i jednu plesnu reviju, suorganizator je mnogih dječjih manifestacija u Istri, a sada se eto okušala i u jednom novom plesnom segmentu koji u Hrvatskoj nema dugu povijest. Pa ipak kažu da je Hrvatska jedna od europskih velesila kad je u pitanju mažoret-ples jer hrvatske mažoretkinje odnose puno medalja na europskim prvenstvima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter