Buzet dobio hotel u starom gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U drevnom Pinguentumu, na starogradskom Šetalištu Vladimira Gortana, nekoc omiljenom šetalištu popularnog naziva Lopar, nedavno je otvoren hotel Vela Vrata s cetiri zvjezdice i odredenim elementima dizajn hotela. Stari grad Buzet dobio je svoj prvi hotel koji ce zasigurno podignuti kvalitetu smještaja, ali i ugostiteljske djelatnosti ovog podrucja.

No, više od dizajnerski uredenih i moderno opremljenih soba, s plazma televizorima, klima-uredajima, internetom, stilskim namještajem i hidromasažnim kadama, pažnju privlaci to što je obitelj Ritoša iz Poreca obnovila tri starogradske zgrade u nizu, a jednu podignula iz temelja. Hotel, restoran i wine bar sadržaji su koji bi trebali pokrenuti kotacic turistickog razvoja povijesne jezgre.

Projekt hotela s centralnom recepcijom te ukupno 18 soba i tri apartmana podsjeca na jedan od nacina stimuliranja revitalizacije povijesnih jezgara tipa albergo diffuso, koji u Italiji uzima sve više maha. Radi se o nekoliko manjih objekata na razlicitim lokacijama u istom gradu koji pružaju usluge smještaja, dok je recepcija zajednicka.



- Hotel je u povijesnoj jezgri, pokušali smo zadržati starogradski štih, ali unijeti i moderne elemente. Svaka soba je drugacije uredena, kombinacijom antikviteta i namještaja izradenog po mjeri, kaže direktor Marijan Ritoša. Po završetku Ekonomskog fakulteta u Rijeci mladi 25-godišnji poduzetnik otvorio je šest novih radnih mjesta te preuzeo realizaciju projekta koji je zapoceo njegov otac.

- Otac se vec 35 godina bavi proizvodnjom gradevinske stolarije, izradom namještaja po mjeri, uredenjem poslovnih i stambenih prostora te obnovom ugostiteljskih objekata i hotela. Obnovio je puno turistickih objekata i to iskustvo pretocio u vlastiti hotel, a idejno rješenje potpisuje i arhitektica iz Zagreba Melita Matasic Pajic, istice Marijan.

Zgrade su upisane u registar kulturnih dobara pa je idejno rješenje hotela dostavljeno na uvid Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Puli, koji je dao pozitivno mišljenje na predvideni zahvat sa smjernicama za projektiranje gradevine.

Svi su sadržaji, poput restorana s vrhunskom gastro-ponudom - koja se temelji na autohtonoj kuhinji sezonskog karaktera i nezaobilaznim tartufima - kao i drugi elementi bitni za kategorizaciju, potvrdeni i prethodno usuglašeni sa zahtjevima i prijedlozima Ministarstva turizma.

Jedan od preduvjeta realizacije projekta bile su izmjene urbanistickog plana uredenja, pri cemu je obitelj Ritoša imala podršku lokalne samouprave kada je 2006. godine ambiciozno krenula u ovaj turisticki projekt.

- Grad podržava našu poduzetnicku inicijativu na tragu revitalizacije povijesne jezgre, a izvrsnu suradnju uspostavili smo i s Turistickom zajednicom Buzeta, napominje Ritoša. Istice da je u iducoj fazi u planu i izgradnja višenamjenske, konferencijske dvorane te bazena, kao dodatnih sadržaja.

Hotel je otvoren sredinom svibnja. Prva su iskustva jako dobra, iako je otvoren na mjestu na kojem takvih sadržaja nikada nije bilo.

- Dolaze nam gosti željni upoznavanja iskonske Istre, njene povijesti i prirodnih ljepota, kaže Ritoša. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Ništa nece biti kao ranije


U Mjesnom odboru Stari grad smatraju da ce ovaj hotel vratiti živost u povijesnu jezgru. "Privuci ce veci broj turista u stari grad, a interes su vec našli lokalni proizvodaci koji u hotel plasiraju domace proizvode", istice predsjednik MO-a Goran Jambrošic, kuhar s 30-godišnjim kuharskim stažem, zaposlen u hotelskoj kuhinji.

Clan MO-a Emil Prodan smatra da nakon otvaranja prvog starogradskog hotela više ništa nece biti isto kao ranije. Dodatno ce se potaknuti rješavanje komunalnih problema, infrastrukture i problema nedostatka parkirališnih mjesta. Živnulo je i tržište nekretnina, a mnoge kuce dobivaju na vrijednosti.


Podijeli: Facebook Twiter