Buzet: Distrofičari posjetili školarce i vrtićarce

Davor Komar s malim Buzećanima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Davor Komar s malim Buzećanima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Obilježavajući Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Društvo distrofičara Istre organizirano posjećuje učenike osnovnih i srednjih škola te polaznike dječjih vrtića, a danas su na poziv buzetskih škola došli u taj grad.

- Smisao ovakvih akcija je edukacija, osvješćivanje i senzibiliziranje mlađe populacije i podizanje svijesti o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom. Danas su to djeca, sutra odrasli ljudi koji će odlučivati o mnogim stvarima usko vezanima za osobe s invaliditetom, izjavio je predsjednik Društva distrofičara Istre Davor Komar. Dodao je da je među mladima sve manje predrasuda, a tome pridonose i ovakve edukacije.

Polaznicima vrtića, osnovcima i srednjoškolcima, članovi Društva distrofičara su u prostorijama OŠ Vazmoslava Gržalje upriličili videoprojekciju o svome radu i aktivnostima, animirani film "Autobus duginih boja" i podijelili promidžbene materijale. Učenici su imali priliku upoznati i mlade članove Društva koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, saslušati njihova iskustva, želje i potrebe te postavljati pitanja, ali i pokušati voziti invalidska kolica te hodati na štakama, iz pomoć hodalice i podesivih rampi.

Zbog kiše izostalo je razgledavanje osobnog vozila s ugrađenim ručnim komandama prilagođenim za upravljanje osobama s invaliditetom koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta, kao i specijalnog kombija prilagođenog za prijevoz osoba u invalidskim kolicima ili krevetu. Zato je mališanima bilo atraktivno i zanimljivo voziti se stepenicama specijalnim električnim "skalamobilom", namijenjenom transferu osoba u invalidskim kolicima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter