Buzet destinacija zdravstvenog turizma

Ilustracija
Ilustracija

Vitality centar, Kuća tartufa i Muzej glagoljice, konkretni su projekti na kojima će Buzet temeljiti razvoj zdravstvenog turizma i njima povezati postojeće turističke proizvode, naglasio je buzetski gradonačelnik Valter Flego prilikom predstavljanja Marketinške strategije i Akcijskog plana razvoja zdravstvenog turizma - lifestyle, vitality i wellness turizma kao najznačajnije aktivnosti Grada Buzeta u sklopu EU-projekta "Adriatic Health and Vitality Network"

- U proteklih sedam mjeseci obavljena je analiza turizma, gospodarstva i društvenih djelatnosti, rekao je Flego te naglasio da je u projekt bilo uključeno više od 130 sudionika s buzetskog područja. Strateški dokumenti uskoro će se naći na vijećničkim klupama, a njima se, rekao je Flego, predlaže osnivanje nove tvrtke, Vitality centra, koja će razvijati zdravstveni turizam, objedinjavati postojeće sadržaje i razvijati nove.

- Projekte želimo uskladiti s prostornim planom i kandidirati za EU- fondove. Želimo napraviti konkretne projekte i aplicirati ih za europske fondove, izjavio je Flego.

Među najvećim potencijalima Buzeštine su sportovi na otvorenom, dodatni resursi su samoniklo ljekovito bilje, gastronomija, lov, ribolov, voda, industrijska baština, kultura, razne manifestacije, tradicijski običaji…

- Buzet će, nakon Lošinja, biti jedna od prvih hrvatskih destinacija koja će se fokusirati na zdravstveni turizam što je njegova prednost. Grad koji se do sada tražio u brendiranju i resursima, ali ne zna kako ih upotrijebiti, sada će ponuditi cjeloviti paket koji uključuje i gastronomiju, enologiju, outdoor sportove i neke vrste zdravstvenih usluga, rekla je Daniela Jelinčić iz Instituta za međunarodne odnose.

Ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta je 1,1 milijun eura, a izvor financiranja je pretpristupni program IPA Adriatic CBC 2007.-2013. Na Buzet otpada oko 191 tisuća eura, dok je ugovorena vrijednost Studije potencijala zdravstvenog turizma, Marketinške strategije razvoja i Akcijskog plana 425 tisuća kuna. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter