Buzet: Dani slovenske kulture u Istri

Vokalna skupina Ajda (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vokalna skupina Ajda (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U sklopu tradicionalne manifestacije Dani slovenske kulture u Istri, u galeriji u holu Narodnog doma u organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", održan je kraći kulturni program i otvorena izložba slika akademskog slikara Martina Bizjaka. Niz manifestacija koje se ovih dana održavaju u istarskim gradovima organiziraju slovenska kulturna društva "Istra" Pula, "Lipa" Buzet,"Oljka" Poreč, "Ajda" Umag i Društvo Slovencev Labin.

Dane slovenske kulture otvorila je potpredsjednica SKD-a "Lipa" Buzet Smilja Marinac, a program su svojim dolaskom podržali dožupanica Giuseppina Rajko i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. U Buzetu već petu godinu uz financijsku podršku Ministarstva za školstvo Slovenije djeluje škola slovenskog jezika koju su svojim nastupom predstavile učenica škole Jana Marinac i učiteljica škole slovenskog jezika Eva Cigler, koja je zaposlena u Slovenskom domu Bazovica kao tajnica slovenskog društva. Vokalna skupila "Ajda" iz Umaga zapjevala je slovenske narodne pjesme, a nastupila je i 11- godišnja harmonikašica Vanesa Jakac.

Govoreći o samostalnoj izložbi radova Martina Bizjaka rođenog u Hrastniku 1929. godine, voditelj buzetskog Zavičajnog muzeja Saša Nikolić istaknuo je da se ovaj pulski akademski slikar buzetskoj publici predstavlja serijom crteža iz impresivne ovogodišnje produkcije koja broji čak 1.250 crteža.

- U samo sedam mjeseci nastalo je 1.250 crteža olovkom na papiru. Najposniji mediji i njegov najposniji izraz. Suštinski, dubok snažan kao pracrtež kojemu ne treba medijator, zapisala je u predgovoru kataloga, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner.

Predsjednica SKD-a "Istra" Pula Klaudija Ana Velimirović uručila je novoizabranom predsjedniku SKD-a "Lipa" Buzet Borisu Grželju likovnu monografiju Martina Bizjaka, kao začetak buduće knjižnice koju će SKD "Lipa" urediti u novom prostoru. Zahvaljujući podršci Grada Buzeta, SKD "Lipa" koje okuplja šezdesetak članova nedavno je dobilo prostor za rad u Narodnom domu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter