Buzet: Čuvati povlastice iz brdsko-planinskog statusa

Treba sačuvati povlastice iz brdsko-planinskog statusa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Treba sačuvati povlastice iz brdsko-planinskog statusa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vladajući i oporbeni vijećnici ovoga puta pušu u isti rog. Na sinoćnoj sjednici buzetskog Gradskog vijeća jednoglasno su izrazili potporu nastojanjima da se sačuvaju povlastice iz brdsko -planinskog statusa s obzirom da nacrtom Zakona o regionalnom razvoju nisu uzete u obzir posebnosti života i rada na područjima koja nemaju iste mogućnosti razvoja.

- Gubitak brdsko-planinskog statusa značajno bi unazadio napore Buzeta koje je ulagao u razvoj kraja i u bolji društveni standard građana i po proračunskim prihodima vratio ga deset godina unazad, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzet bi ukidanjem materijalnih prava, koja se po tim propisima ostvaruju, a to su povećano učešće u porezu na dohodak (jedinicama lokalne samouprave vraća se 55 posto ostvarenih poreza, a brdsko-planinskim 90 posto) i tekuća pomoć iz državnog proračuna u visini poreza na dobit, godišnje izgubio 13 milijuna kuna proračunskih sredstava.

- Buzetskih 36 stanovnika po četvornom kilometru dvostruko je manje od županijskog i državnog prosjeka, no sada su jedini kriteriji stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, stupanj obrazovanja i slično. Dogodio se apsurd na primjeru mnogih općina među kojima je i Lanišće koje je po tom indeksu iznadprosječno razvijeno iako ima svega 2,28 stanovnika po četvornom kilometru, rekao je Žulić.

Žulić je ustvrdio da je Buzet u deset godina, koliko je proteklo od dobivanja statusa, znao iskoristi sredstva.

"Nakon sto godina zaustavili smo iseljavanje, imamo mali postotak nezaposlenih, stipendiramo brojne učenike i studente, izgradili smo komunalnu infrastrukturu, asfaltom i javnom rasvjetom došli gotovo do svakog sela. Ulagali smo u povećanje standarda života, bilo da se radi o dogradnji vrtića, škole, izgradnji doma za starije…", nabrojao je Žulić.

"Gubitak statusa je gubitak za svih, od najmanjih u vrtiću i ne bi trebalo slegnuti ramenim i pomiriti se s time. Nismo stambeni blok u Zagrebu, živimo na 167 četvornih kilometara i možda netko ne može shvatiti što to znači, ali zbog toga se ne bi trebali pomiriti s gubitkom statusa i smatrati da smo građani drugog reda", istaknula je vijećnica Michela Blagonić (lista IDS- Zeleni- HSU).

Vijećnik oporbene koalicije SDP - HNS Vlatko Mrvoš naglasio je da je u proteklih deset godina Grad imao oko 130 milijuna kuna na raspolaganju da ih pametno utroši.

"Imali smo jaku socijalu i školstvo za što nema zamjerke, ali socijala je rasla, a gospodarstvo padalo, iako bi jaku socijalu trebalo pratiti jako gospodarstvo. Sudac je svirao kraj utakmice i sad smo se sjetili pregovarati. Teško je tražiti pomoć od države, a imati kilometre inoks ograde i tlakovca u gradu. Prvi sam da status ostane, ali i prvi ću reći da nismo iskoristili svoju šansu, naglasio je Mrvoš.

Možda se moglo malo više uložiti u gospodarstvo, malo manje u socijalu, složio se i Vedran Majcan (lista SDP- HNS) koji smatra da gubitkom statusa Buzetu prijeti bankrot. "Nitko ne može preživjeti da mu se škarama odreže 37 posto prihoda i stoga pozdravljam inicijativu da se izvrši pritisak u cilju sprječavanja bankrota i ukaže da ta sredstva nužno trebaju, rekao je Majcan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRKA


Podijeli: Facebook Twiter