Buzet Classic Car: Zbog vrućine manje natjecatelja

Start dnevnog rallyja točno u podne - pontiac iz 1931. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Start dnevnog rallyja točno u podne - pontiac iz 1931. godine (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Toplinski val gotovo je prepolovio broj sudionika dvodnevne oktanske manifestacije - za razliku od lani kada ih je bilo 90-ak, na ovogodišnjem, četvrtom izdanju Buzet Classic Car Daysa sudjelovalo je oko 50 vlasnika skupocjenih starodobnih vozila iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Iako su se u starogradskoj jezgri automobilskim vremeplovom raritetnih oldtajmera, parkiranih na Trgu Matka Laginje, popularnom Pjacaletu, vratili u sredinu 20. stoljeća, a primamljiv dašak oktanske prošlosti provlačio se gradskim ulicama, samo su najuporniji došli u Buzet, koji se za vikend pržio na 35 stupnjeva Celzija.

Na manji odaziv utjecale su i financije, kriza je zakačila i vlasnike oldtajmera, ali i organizatora, Mjesni odbor Buzet - Stari grad, koji je morao srezati neke od sadržaja poput klasičnog rallyja jer je njegova organizacija, rekao nam je Emil Prodan, zahtjevna i skupa.

Buzet Classic Car Days počeo je u petak dvosatnim noćnim revijalnim oldtimer rallyjem, a nastavljen je u subotu dnevnim buzetskim rallyjem. Glavna subotnja ruta donekle je promijenjena i vozilo se na relaciji Buzet - Račice - Medveje - Vrh - Sv. Donat - Sovinjska Brda - Valice - Most Bračana - Opatija - Mažinjica - Buzet. Svim vozačima mogla je slobodno pripasti nagrada za upornost jer su po najvećem suncu točno u podne startali ispred hotela Fontana na 50 kilometara dug turistički đir Buzeštinom, prvenstveno zamišljenom kao turistička avantura. Iako je izostao uobičajen natjecateljski dio, MO Buzet - stari grad ipak je podijelio nekoliko priznanja.

Priznanje za najstarije vozilo pripalo je Talijanu Paolu Cerioliu za pontiac iz 1931. godine.

Najljepšim je proglašen topolino iz 1947., serija B, vlasništvo obitelji Šulina, koji je vozio Roland Krizman iz Opatije.

Najstariji vozač rallyja bio je Ljubomir Stazić iz Pule. Među rijetkim oldtajmer vozačicama izdvajala se Zagrepčanka Andrea Weber s mercedes benzom 280 SLC iz 1977., redovna sudionica buzetskih susreta. Predsjednica oldtajmer kluba Stari kotači ljubav prema raritetnim vozilima prenijela je na 21-godišnjeg sina Dominika, najmlađeg sudionika koji je u Buzet stigao u zastavi 750 iz 1963. godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter