Buzet: Čitamo mi, u obitelji svi!

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Četvrtu godinu za redom, Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" uključila se u nacionalni projekt za poticanje čitanja pod nazivom Čitamo mi, u obitelji svi. Učenici trećih razreda, njih dvadeset i pet, uz potporu knjižničarke Mirjane Krbavčić, te učiteljica Nives Matić i Marije Tomić, upravo su započeli s ovim projektom koji će potrajati do kraja svibnja iduće godine. Za te je namjene škola financirala nabavu šesnaest novih naslova.

Projekt se provodi s učenicima trećih razreda tijekom drugog polugodišta prema unaprijed isplaniranim i vremenski točno određenim fazama unutar Hrvatske mreže školskih knjižničara, koja daje logističku potporu. Svaki petak ždrijebom naprtnjaču dobiva jedan od zainteresiranih učenika. U knjižničnoj naprtnjači nalazi se, osim knjiga, i bilježnica u koju učenici sa svojim ukućanima upisuju doživljaje. Svake srijede učenik koji je donio naprtnjaču u školu ima prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižnične naprtnjače.

U školskoj knjižnici učenicima su predstavljene knjige koje se nalaze u naprtnjačama. Neke su namijenjene roditeljima, neke djeci, a neke za zajedničko čitanje i druženje. Ove su godine prve svojim kućama knjižničnu naprtnjaču ponijele Petra Nežić i Nina Vivoda, a upravo su izvučena imena njihovih vršnjaka Stefana Vodopije i Ariane Ivančić. "Najviše se veselim knjizi ,Upoznaj Hrvatsku' koju ću čitati sa roditeljima", povjerio nam je Stefan.

 - Raduje me što su mnogi roditelji prepoznali važnost ovog projekta, što podupiru i potiču najprije svoju djecu na putu opismenjavanja, a ujedno zajednički provode lijepe i korisne trenutke uz knjigu. Projektom Čitamo mi, u obitelji svi roditeljima skrećemo pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju, umjesto da ih tjeraju na čitanje. Ujedno, ovim projektom roditeljima ne skrećemo samo pozornost na važnost čitanja, već ih veoma efikasno pridobivamo da tijekom pet dana na različite načine čitaju sa svojom djecom, te da tako provodeći vrijeme dožive lijepe trenutke koje će dugo pamtiti, ističe Mirjana Krbavčić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter