Buzet: Cimos proizvodi više no lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iza svake dobre vijesti iz hrvatske industrije, cini se, mora stici barem jedna loša. Tako je prošli tjedan Državni zavod za statistiku objavio da su u travnju i svibnju ove godine tvrtke u industriji zabilježile rast narudžbi od 25 i 35 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a sad je stigla vijest da je industrijska proizvodnja u lipnju ove godine pala u odnosu na prethodni mjesec za 2,7 posto, te za cetiri posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj.

Iako narudžbe u travnju i svibnju nisu morale odmah pojacati proizvodnju u lipnju, nego se to može dogoditi tek za nekoliko mjeseci cini se da se uzlazni trend u hrvatskoj industriji ipak još nije dogodio, te da se oporavak dogada samo tvrtkama pojedinacno koje su okrenute izvozu i koje ovise o potrošnji u turistickoj sezoni, a to su uglavnom proizvodaci hrane i pica. Na, to upucuje i nekoliko primjera poduzeca koja bilježe bolje rezultate.

Elektrokontakt ima rast proizvodnje cijelu ovu godinu i to za sedam do osam posto, a kad se tome pribroji i proizvodnja koja ce se preseliti iz Švicarske, direktor Elektrokontakta Vladimir Ferdelji, kaže da se može govoriti i o dvoznamenkastom rastu u ovoj godini.

No, objašnjenje je, napominje Ferdelji, jednostavno - njegova tvrtka 92 posto proizvodnje prodaje na inozemnom tržištu i oporavak tih tržišta, prvenstveno zemalja u EU i SAD-u, i za njih znaci vecu proizvodnju. Takav trend na domacem tržištu, kaže Ferdelji, još se nije dogodio i zato se može govoriti o oporavku samo rijetkih proizvodaca, onih oslonjenih na inozemno tržište.

Isto je i s tvrtkom Cimos iz Buzeta koja proizvodi autodijelove i ovisi o kretanju potražnje na tržištu Europske unije. U tom poduzecu kažu da je rast poceo vec krajem prošle godine, kad se pocela oporavljati prodaja automobila u EU, te da je njihova proizvodnja trenutno za desetak posto veca nego što je bila prošle godine u isto vrijeme, no ne ocekuju tako skoro povratak proizvodnje na najbolje godine - 2006. ili 2007. godinu.

Rast bilježe i prehrambene tvrtke i on je povezan s turistickom sezonom, pa su tako u Podravci u lipnju i srpnju zabilježili rast u proizvodnji pica za 20 posto, dok su ostali proizvodi na razini prošle godine.


Podijeli: Facebook Twiter