Buzet: Cijene vrtića i doma neće se povećavati

Siniša Žulić i Ana Pernić na konferenciji za novinare u ponedjeljak (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Siniša Žulić i Ana Pernić na konferenciji za novinare u ponedjeljak (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetski gradski proračun za iduću godinu planiran je u visini od 34,648 milijuna kuna što je za 16,8 posto manje od izvornog plana za ovu godinu. Od toga 13 posto otpada na gradsku administraciju, 23 posto na održavanje i gradnju komunalne infrastrukture i objekata, a čak 64 posto financijskih sredstava odlazi proračunskim korisnicima, istaknuo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradonačelnik Siniša Žulić. Proračunski prijedlog ovog će se tjedna naći na klupama vijećnika, a potom ide na petnaestodnevnu javnu raspravu.

Što s porezom na dohodak?

- Najveća nepoznanica i dalje je porez na dohodak, čija projekcija nije moguća zbog vrlo nestabilnog nacionalnog okruženja, odnosno zbog nedostatka Vladinih smjernica o očekivanim ekonomskim kretanjima u idućoj godini. Ovakav način na koji smo primorani planirati proračun uvodi nesigurnost u realizaciju mnogih projekata i programa, jer nažalost poučeni dosadašnjim iskustvima, svake se godine smanjuju sredstva jedinicama lokalne samouprave. Buzet je na taj način u dosadašnjim reformama i drugim odlukama Vlade izgubio više od 13 milijuna kuna godišnje novca buzetskih građana. Na taj način u posljednje tri godine svaka treća kuna od poreza na dohodak umjesto u vrtiće, socijalnu skrb, kulturu, sport… odlazi u državu, istaknuo je Žulić.

Dogradonačelnica Ana Pernić najavila je da se usprkos smanjenju proračunskih sredstava, cijene osnovnih usluga za građane neće povećavati. Tako će ista ostati i cijena dječjeg vrtića, iako je među najnižima u Istri, doma za starije i nemoćne te visina socijalnih izdataka. Održavat će se i nadstandard u zdravstvu tako će se iz gradskog proračuna i dalje sufinancirati dolasci specijalista, a ista će ostati i cijena produženog boravka u osnovnoj školi, iako se radi povećanog interesa i upisa djece u program produženog boravka u ovoj školskoj godini osiguralo dodatna sredstva za otvaranje petog odjeljenja.

Zbog smanjenja proračunskih sredstava, planirane investicije financirat će se vanjskim izvorima, prvenstveno iz EU fondova, pa bi realiziraju li se neki od planiranih projekata, proračun za iduću godinu mogao biti rekordan.

Prijavili 13 projekata na natječaje

- U zadnjem tromjesečju ove godine na otvorene natječaje prijavljeno je ili će se prijaviti trinaest projekata u ukupnoj vrijednosti preko 40 milijuna kuna i to: nadogradnja Dječjeg vrtića "Grdelin", proširenje gradskog groblja u Buzetu, preko Istarskog vodovoda vodovodni ogranak Črnica, preko Istarskog vodozaštitnog sustava kanalizacijski sustav naselja Ročko Polje, potom rekonstrukcija ceste Brtonjica - Dubrovica, nastavak sanacije kaštela Petrapilosa, projektna dokumentacija za rekonstrukciju palače Moretti i Karolinine kuće u starogradskoj jezgri te izrada plana revitalizacije starogradske jezgre, nabrojala je Pernić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter