Buzet: Četiri investitora za Malu Hubu 2

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Četiri su potencijalna investitora iskazala namjeru za gradnju poslovnih hala u buzetskoj poduzetničkoj zoni Mala Huba 2, od toga tri s buzetskog područja. Prednost ove zone svakako je njen dobar položaj. Smještena je uz državnu cestu Buzet - Požane, u pograničnom području blizu graničnog prijelaza sa Slovenijom.

To otvara mogućnosti međugranične suradnje, što je ulaskom u EU još više naglašeno, pa su vijećnici na zadnjem zasjedanju buzetskog vijeća izglasali odluku o izradi izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja za područje gospodarske namjene - proizvodnje Mala Huba 2, kao jednom od preduvjeta za njeno pokretanje, te donijeli Program razvoja poduzetničke zone Mala Huba 2.

Postojeći urbanistički plan uređenja bio je definiran primarno za potrebe većeg investitora, Istarske pivovare koja je u zoni Mala Huba 2 namjeravala izgraditi novu pivovaru, ali je zbog nepoštivanja rokova i ugovornih obveza, Grad Buzet preklani raskinuo ugovor o kupoprodaji nekretnina. Novi razvojni koncept predviđa mogućnost uključivanja većeg broja poduzetnika, što je i nametnulo potrebu izmjene prostornoplanske dokumentacije, ali i izradu Programa razvoja poduzetničke zone Mala Huba 2 koja je povjerena pulskom Urbisu.

Poduzetnička zona Mala Huba 2, koja obuhvaća 15,8 hektara površine, gotovo je u cijelosti neizgrađeno područje, osim dva rubno izgrađena gospodarska kompleksa. Programom razvoja obuhvaćeno je oko 4,8 hektara površine u gradskom vlasništvu koje se želi prodati poduzetnicima.

Prema jednom od tri modela predviđenih razvojnim programom, ukupna investicija opremanja komunalnom i ostalom infrastrukturom u prvoj fazi iznosila bi 3,5 milijuna kuna, a Grad bi mogao koristiti kredit HBOR-a te sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta iz programa "Poduzetnički impuls". Definiran je skup mjera za stimulaciju poduzetnika za uključivanje u zonu - cijena zemljišta od 55 kuna po četvornom metru, komunalni doprinos od 10 kuna po metru kubičnom te smanjenje iznosa komunalne naknade. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter