Buzet će ugostiti gotovo 200 pjevača iz 20 klapa

U dvije festivalske večeri dvadeset klapa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U dvije festivalske večeri dvadeset klapa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Na 19. KIK Festu - Festivalu klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", koje će se održati 1. i 2. travnja u Narodnom domu u Buzetu, nastupit će ukupno dvadeset klapskih skupina, po deset ženskih i muških; gotovo dvjesto pjevača u borbi za deset festivalskih nagrada. Organizator KIK Festa je Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, suorganizator HDS ZAMP, pokrovitelji župan Istarske županije i Grad Buzet, a među medijskim pokroviteljima je i Glas Istre.

- Hrvatsko društvo skladatelja - HDS i Stručna služba Zaštite autorskih muzičkih prava -ZAMP Zagreb manifestaciju sufinancira iz sredstava koja služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe, istaknula je ravnateljica buzetskog Učilišta Mirjana Pavletić.

U petak ženske klape, u subotu muške

U petak s početkom u 19 sati nastupaju ženske klape: Kamelija iz Opatije, Kastav, Teranke iz Pule, Rožice iz Šapjana, Bona Forma iz Krka, Sozal iz Raba, Teha iz Cresa, Trsat iz Rijeke, Hreljin i Le Parentine iz Poreča. Subota je rezervirana za muške klape; Vinčace iz Novog Vinodolskog, Kastav, Lungomare iz Umaga, Rab, Pinguentum iz Buzeta, Tić iz Triblja, Reful iz Kukuljanova, Skalin iz Matulji, Bukaleta iz Pazina i Boškarin iz Huma.

Nastup klapa pratit će tročlani ocjenjivački sud čiji su članovi Jure Šaban Stanić, Joško Ćaleta i Ante Rados, a klape se natječu za tri nagrade žirija, kao i za "Buzećanku" -nagradu publike i "Brkicu" - nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Zakon ponude i potražnje

Ulaznice su u pretprodaji po promotivnoj cijeni od 20 kuna za žensku večer, 40 kuna za mušku večer i komplet ulaznica za obje večeri po 50 kuna, dok će se na dan festivala ulaznice prodavati po redovnoj cijeni; 30 kuna za žensku, odnosno 50 za mušku večer.

- Nama bi bilo drago kada bi se karte za obje klapske večeri mogle prodavati po istoj cijeni, ali iz dugogodišnjeg iskustva je vidljivo da je za žensku večer osjetno manji interes. Bilo bi odlično da su i jedna i druga večer jednako posjećene pa čak ženska i bolje, konačno zbog toga smo i prešli na organizaciju dvije večeri da ženske klape dođu do većeg izražaja, ali na žalost zakon ponude i potražnje vlada i na klapskoj sceni, odgovorit će Pavletić na pitanje zašto je ulaznica za večer ženskih klapa jeftinija.

Na večeri ženskih klapa gostuje buzetski duo Stand by Martina i Nenad Dorčić, a na večeri muških klapa ženski kvartet Gallina iz Ljubljane koji izvodi slovenske izvorne narodne i komponirane glazbe, skladbe iz svjetske zborne literature od renesanse do sadašnjih dana, a na repertoaru se mogu naći i skladbe zlatnog doba slovenskih festivalskih pjesama, kao i vokalnog jazza i popa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter