Buzet će u 18 godina za pulsku bolnicu dati 1,8 milijuna

Fatboy Slim (arhiva)
Fatboy Slim (arhiva)

Buzetski vijećnici jednoglasno su na svom sinoćnjem zasjedanju donijeli odluku o prihvaćanju sporazuma o preuzimanju dijela kreditne obveze za izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula pa će tako Grad od 2018. do 2036. godine njenu izgradnju sufinancirati iznosom od 1,8 milijuna kuna. Za realizaciju ovog projekta Istarska županija je sukladno sporazumu s Vladom RH preuzela dio kredita od 150 milijuna kuna odnosno 25 posto, s time da bi jednu trećinu županijskog dijela kredita, odnosno 50 milijuna kuna što se s pripadajućim kamatama penje na 70 milijuna kuna, trebala preuzeti 41 jedinica lokalne samouprave, prethodno je pojasnio predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Pula Valerio Drandić.

Malo Buzećana odlazi u Pulu

Poznato je, rekao je Drandić da su Buzećani dobrim dijelom orijentirani na Rijeku no bolnica je infrastrukturni objekt koji se kao sva druga infrastruktura rješava zajednički i solidarno.

- Kao doktor medicine, dugogodišnji djelatnik hitne pomoći i sada nositeljica obiteljske ordinacije u Domu zdravlja Buzet mogu samo pohvaliti gradnju Opće bolnice Pula, kao i odluku RH i Ministarstva zdravstva da se odlučilo uložiti u jednu takvu investiciju. Istra je zaslužila jednu takvu bolnicu, ne samo zbog građana već i stoga što je turistički orijentirana, a turisti jako gledaju zdravstvo države u kojoj su se odlučili provesti godišnji odmor, rekla je HDZ-ova vijećnica Mirta Ćaleta. Prenijela je i opaske sugrađana i pacijenta koji bi mogli bi reći da su prvo godinama ulagali u bolnicu Izola koja se "odvojila" sa Slovenijom, a sada ih čeka izdvajanje radi bolnice u koju Buzećani uglavnom ne odlaze.

- Mislim da je jako mali postotak pacijenata koji odlaze u Pulu na liječenje kada je Klinički bolnički centar u Rijeci bliži, s putnim nalozima naravno koji se pokrivaju jer je riječka bolnica najbliža, istaknula je Ćaleta te upitala postoji li mogućnost da se ta obveza Buzetu nekako smanji.

Kada je riječ o Općoj bolnici Pula, rekao je nezavisni vijećnik Damir Kajin, Buzet mora biti apsolutno solidaran pa makar se možda niti jedan Buzećan neće liječiti u Puli.

- Moramo izdvojiti 1,8 milijuna kuna za pulsku bolnicu jer radi se o istarskoj solidarnosti i svi ćemo to podržati. Buzet je solidaran kada je riječ o županijskim projektima, ustvrdio je Kajin.

Strateškog plana razvoja turizma

- Dobro je da se to uspjelo realizirati i da je izgradnja pulske bolnice pri kraju i da će biti na ponos svima u Istri, rekao je SDP-ov vijećnik Vedran Majcan i retorički upitao što ako, s obzirom se upravo gradi riječki KBC na Trsatu, i oni postave prema Buzetu takav zahtjev i traže da Buzećani sufinanciraju i izgradnju i te bolnice u kojoj se stvarno liječe.

- Buzet nije u obvezi sufinancirati riječku kliniku jer ne pripada toj županiji, a s druge strane klinike imaju sasvim drugi tretman i biti će drugačije financiranje i vjerujem da će se riječka klinika također realizirati, odgovorio je Drandić. Istaknuo je također da Istarska županija ne izdvaja sredstva niti za jedan grad niti mu pomaže osim svojim ustanovama koje su u pojedinom gradu. Pomaže isključivo malim, nerazvijenim općinama iz jednostavnog razloga zato što ima manji proračun od većine gradova.

Vijećnici su, također jednoglasno donijeli odluku o izradi strateškog plana razvoja turizma na području Grada Buzeta za razdoblje od 2018. do 2025. godine. Izrada strateškog plana namjerava se prijaviti na natječaj Mjere 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014.-2020. za provedbu tipa operacije 7.1.1. "Sastavljanje i ažuriranje planova razvoja jedinica lokalne samouprave". Ova je točka izazvala veliki interes, a od vijećnićkih pitanja izdvajamo ono nezavisnog Vlatka Mrvoša s liste SDP - HNS kojeg je zanimalo zašto je već dvije godine zatvoren novi multimedijalni, virtualni centar starih obrta u starogradskoj jezgri u kojem su tradicionalni obrti Buzeštine povezani s novim tehnologijama, a financiran je EU sredstvima. Gradonačelnik Siniša Žulić uzvratio je da će se otvoriti kada se nađe održiv način razvoja ne samo tog centra već i drugih obrtničkih radionica u starom gradu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter