Buzet: Carinarnica ce raditi do ulaska u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preustrojem Carinske uprave, koji stupa na snagu 1. srpnja, najavljeno je i ukidanje buzetske ispostave. U Buzetu smatraju apsurdnim da se carinska ispostava zatvara godinu dana prije ulaska Hrvatske u EU.

S predstavnicima Ministarstva financija i Carinske uprave pronašli su zadovoljavajuce rješenje, a to je da ce vrata ispostave ipak ostati otvorena.

Gradonacelnik Valter Flego je na je zasjedanje Gradskog vijeca u cetvrtak navecer stigao ravno sa sastanka u Zagrebu i izvijestio vijecnike o ishodu razgovora.

- Na sastanku u Zagrebu, zajedno s predstavnikom najvece buzetske tvrtke Cimos, ukazali smo na apsurd zatvaranja carinske ispostave godinu dana prije zatvaranja granica, a da se u to vrijeme poduzetnici snalaze u Umagu, Bujama, Rupi i samim time povecavaju troškove, što je neprihvatljivo.

Rekli smo da je za državu skuplje da ta tri covjeka iz Buzeta putuju svaki dan u druge carinske ispostave i da im se placaju putni troškovi, tim više što su još 2008. buzetski gospodarstvenici besplatno ustupili prostor za rad carinske ispostave tako da se placaju samo režije.

U dogovoru s lokalnim špediterima i prijevoznicima spremni smo pronaci nacin da se pokriju i režijski troškovi, istaknuo je Flego. Rekao je da se uspjelo naci odlicno rješenje.

- Mislim da smo uspjeli zaustaviti taj proces koji je uvelike krenuo na nacin da se u tih godinu dana do ulaska u EU nece fizicki zatvoriti prostor ispostave.

Neka se to formalno zove carinarnica Pula ili Rijeka, važno je da vrata ispostave u Buzetu ostaju otvorena da trgovacka društva mogu doci u ispostavu i odraditi carinske formalnosti, rekao je Flego, zahvalan predstavnicima Ministarstva financija i Carinske uprave na razumijevanju kao i svima onima koji su na vrijeme prepoznali problem, buzetskim gospodarstvenicima, špediterima, prijevoznicima. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter