Buzet bi mogao potpisati Europsku povelju o ravnopravnosti spolova


Buzetsko Gradsko vijeće uskoro bi moglo dobiti prijedlog da potpiše Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini koja bi se potom predstavila javnosti, gospodarstvenicima te predstavnicima sindikata. Potpisnici povelje dužni su povezati se sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj sredini kako bi promicali najbolje primjere provedbe istinske ravnopravnosti spolova.

- Do sada je Povelju potpisalo 256 europskih lokalnih i županijskih uprava, među njima i Istarska županija s obzirom da ju je župan Valter Flego potpisao u prosincu prošle godine, istaknula je predsjednica buzetskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić na okruglom stolu održanom u povodu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" kojemu su na temu "Slika rodno utemeljenog nasilja na buzetskom području" prisustvovale predstavnice Policijske postaje Buzet, buzetskih udruga, obrazovnih i drugih ustanova. Zaključcima okruglog stola dogovoreno je pokrenuti radionice preveniranja vršnjačkog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama na buzetskom području, a istaknuto je također da se podržava nastavak sufinanciranja aktivnosti i programa savjetovališta na buzetskom području.

U Istri lani prijavljeno 210 muškaraca i 101 žena

- O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se bave ovim problemom treba potaknuti na međusobnu bolju suradnju i osmišljavanje aktivnosti kojima će se osigurali život bez nasilja i diskriminacije, rekla je Pavletić. Naglasila je da su podaci posljednjih godina u Hrvatskoj alarmantni: od 2006. do danas ubijeno je 250 žena, a raste i broj pokušaja ubojstava žena u obitelji. Dnevno u Hrvatskoj 45 puta policija intervenira zbog obiteljskog nasilja, a vikendom i praznikom do 60 puta. Nasilje u adolescentskim vezama je također ozbiljan problem.

- Kad govorimo o Istarskoj županiji podaci za prošlu godinu pokazuju da je policija PU Istarske intervenirala povodom dojava o nasilju u obitelji 328 puta. Daljnjim postupanjem prekršajno je prijavljeno 311 osoba, od čega 210 muškaraca i 101 žena, no treba napomenuti da mnogi slučajevi niti ne dospiju do prekršajnog postupka, naglasila je Pavletić.

Svjedoci smo i međuvršnjačkog nasilja

Kada je o buzetskom području riječ, Samanta Bermanec iz PP Buzet istaknula je u ovoj godini do sada zabilježeno 10 intervencija zbog nasilja u obitelji od čega je u dva slučaja kumovao alkohol. Prekršajno je prijavljeno četrnaest počinitelja; tri ženske i jedanaest muških osoba. Bilježe se dva kaznena djela nasilja u obitelji gdje su oštećene dvije žene. Jedan od problema je i taj što se žene ne žele pojaviti na sudu u svojstvu svjedoka.

- Drago mi je da se na ovakvim okruglim stolovima analizira problematika o kojoj se malo govori, a nažalost, svjedoci smo učestalih fizičkih, psihičkih ili emocionalnih zlostavljanja žena u obitelji, bilo da se radi o supružnicima, djeci nad majkama ili nonama. Svjedoci smo i međuvršnjačkog nasilja, koje danas prelazi fizičko ili verbalno i ulazi u sferu cyber nasilja. Zato podržavamo ovakve skupove koji okupljaju stručnjake iz različitih područja. Važno je o problemima razgovarati, donositi zaključke i realizirati dogovorene aktivnosti kako bi osvijestili sugrađane te pripomogli smanjenju svih vrsta nasilja u našem društvu, istaknula je Pernić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter