Buzet bez bespravne gradnje!?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina gradova i opcina u zemlji problemu bespravne gradnje pristupa kao fenomenu kojim se treba baviti iskljucivo na državnoj razini. Taj pomalo šokantan zakljucak proizlazi iz Analize postupanja opcina i gradova u sprjecavanju nelegalne gradnje, dokumentu što ga je na osnovi anketnog upitnika izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva.

Svega tri posto jedinica lokalne samouprave izradilo je planove vezane uz stanje i sprjecavanje nelegalne gradnje na svom podrucju, što zapravo ne cudi ako se ima u vidu da lokalna uprava i samouprava misle da je problem nelegalne gradnje nešto cime se oni ne bi trebali baviti.

Zanimljiv je, medutim, i pogled gradana na bespravnu gradnju. Naime, cak je 62 posto gradova i opcina ocijenilo da se gradani ne protive nelegalnoj gradnji, osim u slucaju ako su tom gradnjom ugroženi njihovi interesi. Drugim rijecima, dok god netko gradi u tudem dvorištu, reakcije nema.

Koliko se i same opcine i gradovi rukovode vlastitim interesima, vidljivo je i iz odgovora na upit o najcešcim razlozima prijava nadležnoj gradevinskoj inspekciji. Pozivi opcina i gradova gradevinskoj inspekciji najcešce su povezani s neplacanjem investitora, odnosno inspektori se zovu nakon što investitor ne plati komunalni doprinos.

"Proizlazi da bi u protivnom takve prijave bile znatno rjede, odnosno da sve ostale posljedice nelegalnog gradenja nailaze na slabiji motiv jedinica lokalne samouprave za postupanje", ocjenjuje se u analizi. Drugim rijecima, gradovi i opcine spremni su zatvoriti oci, ako su dobili svoj dio financijskog kolaca.

Iako je nelegalna gradnja za lokalnu zajednicu fenomen, svega 16 posto ili 103 jedinice lokalne samouprave tvrde da na njihovim podrucjima nema nelegalne gradnje. Resorno ministarstvo anketni je upitnik poslalo na adresu 556 gradova i opcina, a nakon višekratnih upozorenja odgovore su uspjeli prikupiti od 510 opcina i gradova.

Gradovi koji su naveli da nemaju nelegalne gradnje su Buzet, Donji Miholjac, Komiža, Lipik, Makarska, Vrbovsko i Županja, a medu jedinicama lokalne samouprave s više od 10 tisuca stanovnika to su Donji Miholjac, Makarska i Županja te Opcina Cepin.

No, iako su opcine i gradovi tvrdili da na njihovom podrucju nelegalne gradnje nema, u upitniku su ipak donekle priznali njeno postojanje, nadopunjujuci odgovore s "minimalno" ili "zanemarivo". Neke su se i otkrile odgovorima na ostala pitanja iz kojih se može zakljuciti da ipak nisu cisti te da je uglavnom rijec o objektima koji su gradeni prije tridesetak godina.


Podijeli: Facebook Twiter