Buzet: Antifašisti i umirovljenici proslavili 8. mart

Karanfili za sve žene
Karanfili za sve žene

Crvenim karanfilima darivali su buzetska Udruga antifašista, Gradska udruga umirovljenika Buzet i ročka Podružnica SUH-a, sve žene koje su se odazvale tradicionalnoj proslavi Međunarodnog dana žena, održanoj sinoć pod pokroviteljstvom Županijske skupštine i Grada Buzeta u velikoj hali gradske komunalne firme "Park" gdje se okupilo tristotinjak uzvanika. Mališani Dječjeg vrtića "Grdelin" za žene su izradili i prigodne čestitke.

Dan žena, rekao je čelnik antifašista Edo Jerman, ne služi samo kao podsjetnik stalne borbe za ravnopravnost s kojom se veliki broj žena suočava svakodnevno. Međunarodni dan žena priča je o običnim ženama, ženama koje su kreirale povijest zato ga treba iskoristiti kao priliku da se razmotri koliko je daleko otišlo društvo u svome razvoju, uvijek s ciljem postizanja jednakosti, mira i dostojanstva.

Ženama je praznik čestitao i predsjednik ročkih umirovljenika Milan Zornada, dok je predsjednik buzetskih umirovljenika Josip Flego s ponosom istaknuo da je Buzet iznad hrvatskog prosjeka po postotku žena na rukovodećim mjestima, primjerice žene su pročelnice sva tri gradska odjela.

Na čelu Istarskog vodovoda, gradskog komunalca "Parka", Turističke zajednice, Pučkog učilišta, Dječjeg vrtića, Doma za starije, osnovne i srednje škole, također su žene, a ima još puno djelatnosti koje predvode žene doprinoseći razvoju buzetskog područja.

- Vjerujem da će one i dalje dokazivati da su ravnopravne, a u slučaju Buzeta ne samo da su ravnopravne već su i daleko ispred muškaraca, zaključio je Flego.

Dogradonačelnik Siniša Žulić nadovezao se te rekao da gotovo 60 posto studenata koje stipendira Grad Buzet su žene što znači da žene žele preuzimati odgovornost u rodnom gradu te doprinijeti njegovom razvoju.

- Žene svakim danom postaju sve veće žrtve ekonomske krize, stagnacije i recesije, no isto tako i najjači zamašnjak oporavka. Naviknute da drže "tri kantuna od hiše" lakše podnose recesiju i spremnije su svoju ušteđevinu potrošiti na dobrobit obitelji, što u konačnici donosi dobrobit cijelom društvu.

Osim potrošnje potiču čitava gospodarstva i ako je vjerovati istraživanjima postaju najjača rastuća ekonomska sila u svijetu, istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Silvana Pavletić.

U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su mješoviti pjevački zbog GD "Sokol" Buzet, Ženska klapa "Roč", učenici osnovne i srednje škole, mladi gunjci iz Šćulci, pjevači Udruge "Mali veliki mikrofon" i pjesnikinja Marija Ribarić, a proslava je nastavljena zajedničkim druženjem uz večeru i plesnu zabavu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter