Buzet: Aljoša Vuckovic posjetio rodnu kucu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pamte ga po ulozi Ferate u "Velom mistu", nazivaju najpoznatijim beogradskim Dalmatincem, no rijetki su koji znaju da je Aljoša Vuckovic, hrvatski glumac podrijetlom iz Dugopolja kod Splita - roden u Buzetu.

Iako je u kuci u Ulici Antuna Cerovca Tonica, gdje je roden, proboravio u podstanarstvu tek prvih godinu dana života, svoje rodno mjesto s ponosom istice. Posjetio ga je, medutim, svega dva puta, prvi put daleke 1986., a drugi danas, stigavši sa suprugom Editom i dugogodišnjim prijateljem Ratkom Jurcevicem.

- Stare fotografije Buzeta ljubomorno cuvam u privatnom albumu kao neko svoje blago. Buzet mi je drag kao rodni grad za koji su šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog stoljeca rijetki culi, a ja bi ih s ponosom educirao da je tu izvor Mirne i vodovod za cijelu Istru, povjerio nam je poznati glumac.

Za sebe kaže da ima dvije domovine; roden je u Istri, a roditelji su mu iz Dalmacije. Otac je bio vojno lice. U poslijeratnom razdoblju, sredinom prošlog stoljeca, obitelj Vuckovic cesto je selila; iz Buzeta u Kanfanar, Lovran, Iku, Opatiju, ponovo u Buzet, pa u Zagreb, Hvar, Pljevlja, Sarajevo, Split. Vuckovic je u Beograd otišao 1968., studirao je, oženio se, a i danas živi u Beogradu - u Istarskoj ulici.

Tijekom boravka u Buzetu poznati glumac susreo se s nekadašnjim maticarom Orlandom Kajinom, potpisnikom njegova izvoda iz maticne knjige rodenih. Kajin se prisjetio da je Vuckovic (roden 17. prosinca 1946.) jedan od rijetkih rodenih upravo na Fontani jer u to je vrijeme u novom dijelu Buzeta bilo malo zgrada, a ubrzo nakon toga djeca se više nisu radala kod kuce, nego u rodilištu.

U pratnji gradonacelnika rodnog grada Valtera Flega Vuckovic je obišao i kucu u kojoj se rodio i susreo se s današnjim vlasnicima. Docekali su ga Anka Sirotic i jedan od njenih sinova, Danko. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter