Buzet 8 mjeseci bez javnog bilježnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih osam mjeseci, otkako je zatvoren ured javnog bilježnika u Buzetu, gradani buzetskog i laniškog podrucja primorani su zbog ovjere potpisa ugovora te rješavanja ostavinskih i drugih rasprava odlaziti u druge gradove, najcešce u Pazin, i time su znatno ošteceni, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik buzetskog HNS-a, ujedno gradski vijecnik Darko Kranjcic.

O tome da je dosadašnji bilježnik mr. Ante Kravar zatvorio ured s 31. sijecnjem, javnost je, rekao je Kranjcic, izvijestio gradonacelnik Valter Flego, koji je tom prigodom prenio da ce Hrvatska javnobilježnicka komora raspisati natjecaj te ce se za dva mjeseca vjerojatno otvoriti novi bilježnicki ured.

- Rezultat svega je da i nakon osam mjeseci ured nije otvoren, a Buzecani i Lanišcani putuju u susjedne gradove i ošteceni su za dodatne prijevozne troškove, pored toga što bilježnicke usluge moraju rješavati tijekom radnog vremena zbog cega im se smanjuje placa, rekao je Kranjcic. Procijenio je da su u proteklih osam mjeseci troškovi gradana narasli na preko 100.000 kuna te postavio pitanje tko ce ih obeštetiti jer je ocito da krivica leži na sporosti rada javne uprave.

- Zakazali su prije svega Hrvatska javnobilježnicka komora, koja provodi natjecaj i daje prijedlog kandidata, kao i Ministarstvo pravosuda, koje na temelju provedenog natjecaja posebnim rješenjem ministra imenuje javnog bilježnika, smatra Kranjcic. Ustvrdio je takoder da je i gradska vlast trebala energicnije utjecati na rješavanje ovog problema.

Na pitanje novinara raspolaže li informacijama o datumu otvaranja ureda, Kranjcic je odgovorio da su od tajnika Hrvatske javnobilježnicke komore saznali da je natjecaj konacno sproveden te je imenovan javni bilježnik iz Rijeke.

- Ceka se još rješenje Ministarstva pravosuda, pa se nadam da bi se ured u Buzetu mogao otvoriti do kraja ove godine, odgovorio je Kranjcic, uz tvrdnju da su gradani prevareni jer im je obecano da ce do toga daleko ranije doci.

- Javna uprava u Hrvatskoj prespora je i preskupa, a kvaliteta obavljenih poslova preniska. Previše je udaljena od gradana da bi mogla skrbiti o njihovim interesima, zato tražimo novu i efikasniju upravu koja ce gradanima nuditi strucnost, znanje, brzinu i ucinkovitost, rekao je Kranjcic.

Konferenciji za novinare koalicijskih partnera prisustvovao je Josip Majcan, tajnik buzetskog HSU-a. Upozorio je da je posebno teško umirovljenicima, starijima i nepokretnima koji imaju potrebu ovjeriti dokumente kod javnog bilježnika, a taj problem bilježnika proširio je i na sudske rasprave zbog kojih takoder treba ici u Pazin.

- Mnogi ce predmeti ostati neriješeni upravo stoga što se bilježnicke i sudske rasprave ne održavaju u Buzetu, rekao je Majcan.


Podijeli: Facebook Twiter