Buzet: 5 tisuća gostiju na merkatu tartufa i delicija


Najviše Austrijanaca, koje su brojnošću slijedili domaći gosti, potom Slovenci i Talijani, prošlo je kroz veliki šator u Mašimovoj škuji gdje je održano 13. izdanje Vikend festivala istarskog tartufa. Procjenjuje se da je tijekom dva dana sajam pohodilo gotovo pet tisuća posjetitelja.

U Buzetu - gradu tartufa dočekalo ih je rekordnih 70-tak izlagača, nikad toliko kao ove godine, te šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Osim u degustaciji i kupnji tartufa te domaćih proizvoda od pršuta, do sira, maslinovog ulja, vina i rakija, posjetitelji su mogli uživati u neobičnom izboru afrodizijačke gljive čiji su najveći i najljepši primjerci ove godine prvi puta ovjenčani s čak tri laskave titule.

Dva priznanja; za tartuf festivala gdje se ocjenjivala ne samo težina već i oblik, miris, kompaktnost, te za najfotogeničniji tartuf po izboru buzetskih fotografa, izabran je 300 grama težak primjerak firme Karlić tartufi. Titulu najvećeg tartufa osvoji je 548 grama težak primjerak tvrtke Natura tartufi.

- Ovo je odlična manifestacija, pohvalila je Mirjana Kotiga iz motovunske firme Miro tartufi, organizatore sajma, ali ne i sezonu tartufa. - Sezona tartufa baš i nije za se pohvaliti jer bilo je previše kiše, a cijene su kao i sezona - loše, rekla je Mirjana. Prodajna cijena tartufa prve klase iznosila je 15.000 kuna, druge 11.500 kuna, a treće 7.500 kuna.

Među autohtonim proizvodima odudarali su oni iz ćićske manufakture. Dvije generacije obitelji Šverko: Miro Kazimir Šverko i njegova 19-godišnja kćer Ana nudili su proizvode domaće radinosti "Javor"; ćićske tamburice i autohtone suvenire, drvene sklede, kuharnice.... Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Peršić sa Stancije Šantamartina iz Medulina, s juga Istre prvi je puta stiglo na sjever s domaćim sirom i skutom od nepasteriziranog mlijeka.

- Posebnost je što je sir isključivo od mlijeka proizvedenog na našoj farmi, rekao nam je Alen Peršić koji je pravi primjer kako se domaći proizvođači uspješno bore za opstanak na tržištu. (NAPISALA Gordana ČALIĆ ŠVERKO/SNIMIO Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA, 10. STUDENOG


Podijeli: Facebook Twiter